Állatvilág

2018.09.13. 11:18

Négylábúak azonosítása a kutakon

Debrecen – Ha valaki elkóborolt kutyával találkozik, és segíteni szeretne rajta, nem árt tudnia, hogy országosan ötven Mol-benzinkúton lehet kutyachipet leolvastatni, köztük Debrecenben is.

Debrecen – Ha valaki elkóborolt kutyával találkozik, és segíteni szeretne rajta, nem árt tudnia, hogy országosan ötven Mol-benzinkúton lehet kutyachipet leolvastatni, köztük Debrecenben is.

A MOL a Vigyél Haza Alapítvánnyal karöltve bővítette a kisállatbarát szolgáltatásait, és 50 töltőállomásán helyezett ki májusban olyan mikrochip-leolvasókat, amelyek az elkóborolt kutyák hazajutását segítik – tájékoztatott a Napló érdeklődésére a MOL. Közleményükben kifejtették, hogy a Magyar Állatorvosi Kamara adatai alapján jelenleg Magyarországon körülbelül 1,5 millió chippel rendelkező kutya él, és az elveszett kedvencek megtalálását nagyban segítik az állatbarát helyeken kihelyezett, ingyenesen használható chipleolvasók. A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezése révén csupán Budapesten évente több mint 200 elkóborolt kutyát tudnak beazonosítani és visszajuttatni az eredeti gazdájához. A most országossá váló hálózat segítségével még több elkóborolt kutyán segíthetünk több városban is.

A beazonosítás menete

Ha az állatbarát talál egy ebet, akkor a Mol-töltőállomás keresőjén vagy a Vigyél Haza Alapítvány oldalán, illetve az alapítvány mobilos applikációján is rá tud keresni arra, hogy hol van a legközelebbi chipleolvasó. Aztán, miután bevitte a kutyát az üzemanyagtöltő állomásra, a chipet leolvassák az ott lévő töltőállomás-kezelő segítségével, akinek rendelkezésére áll egy lista azokról az ügyeletes állatorvosokról, akik akár éjjel–nappal is hívhatóak.

Az éppen ügyeletes – önkéntes – állatorvos felkeresése után, a szakember a beolvasott kód alapján képes megállapítani, hogy ki lehet a kutya eredeti gazdája. Majd az állatorvos visszajelez, hogy sikerült–e elérni az igazi gazdát, és mikor történt a visszaadás.

A mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában. Az alkalmazás az w-ebkereso.hu– n tölthető le. Debrecenben a Kapitány utca 2. szám alatt, valamint Püspökladányban a Keleti sor 17. szám alatti kutakon találkozhatunk legközelebb leolvasóval.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!