Emléktábla

2024.05.07. 17:40

Fazekas István munkájának állítottak emléket Hajdúszoboszlón

Emléktábla avatásával ünnepelték Fazekas István születésének 100. évfordulóját a fürdővárosban.

Haon.hu

Leleplezték a múzeumépület homlokzatán elhelyezett emléktáblát

Forrás: Hajdúszoboszlói Fazekasház

2024-ben ünnepeljük Fazekas István (1924-2007), a Hajdúszoboszlói Fazekasház közérdekű muzeális intézmény létrehozója, születésének 100. évfordulóját. Az intézmény „Fazekas István 100” emlékévvel tiszteleg a feketekerámia-készítés hagyományának újjáélesztője előtt – tájékoztatott Kiss Jácint, a Hajdúszoboszlói Fazekasházért Alapítvány elnöke.

– Az emlékévvel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a települések ne feledjék a valaha ott élő és alkotó kézműveseket, népi iparművészeket, a Népművészet Mestereit – tette hozzá.

Mindezek fényében május 6-án, hétfőn leleplezték a múzeumépület homlokzatán elhelyezett emléktáblát, majd „Fehéren Fekete” címmel emlékkiállítás nyílt a Déri Múzeum kerámiagyűjteményéből a fürdővárosi fazekasházban.

Forrás: Hajdúszoboszlói Fazekasház

Az eseményen Hoppál Péter kormánybiztos nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Népművészet Mestereinek munkássága, személyisége, alkotásaik varázsa kiváló példakép lehet a gyermekek, fiatalok számára. Fazekas István a több ezer éves fazekasság egyik jelentős alakjaként múzeumalapításával fontos szerepet töltött be a néphagyomány, a népi kultúra átörökítésében.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében a Fazekasházat üzemeltető alapítvány vezetőinek áldozatos munkáját emelte ki. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában