Zene

2018.08.16. 14:03

Az énekkar egyenlő az összetartozással

Debrecen - Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékeztünk tavaly. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet lehetséges tervei és programjai között akkor fogalmazódott meg, hogy az idei Kodály Művészeti Fesztivál programsorozatnak lehetne a része egy új kezdeményezés, a Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása.

Debrecen - Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékeztünk tavaly. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet lehetséges tervei és programjai között akkor fogalmazódott meg, hogy az idei Kodály Művészeti Fesztivál programsorozatnak lehetne a része egy új kezdeményezés, a Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása.

Az egész Kárpát-medence magyar lakta területeiről voltak jelentkezők. A zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők mellett bekerült a kórusba például építész- és vegyészhallgató, IT-menedzser vagy éppen gazdálkodó. Harmincszoros túljelentkezés volt a 62 helyre, és köztük volt a 20 éves, debreceni Kiss Noel is.

– Nálam speciális helyzet állt elő, mert úgy volt, hogy nem kerülök be. Aztán hívtak, hogy az egyik srác lemondta, és megkérdezték, van-e kedvem beugrani helyette, és én természetesen igent mondtam – mesélte Noel.

A kórustagok először július 15-én találkoztak, és egy hét alatt megtanultak egy koncertnyi repertoárt. A művek között két ősbemutatóval, Varga Judit és Orbán György egy-egy új alkotását is előadták az öt állomásos turnén. A fellépéseken Nemes László Norbert Bartók-Pásztory-díjas karnagy és Erdei Péter Érdemes Művész, szintén Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy vezényelt.

Felejthetetlen élmények

A felkészítő táborban a hét minden napján, a hétvégét is beleértve próbáltunk. Kilenc művet kellett megtanulnunk. Nagyon sokszínű és intenzív volt a felkészülés."

– Az első állomás Keszthelyen a Festetics-kastély volt, majd Bécsben a Magyar Nagykövetségen léptünk fel, ezt követte a galántai (Mátyusföld központja, Délnyugat-Szlovákia) Nagytemplom. Talán mondhatom, hogy a fellépéseink közt a „csúcspont” a Pesti Vigadó volt, mivel ott voltak a szerzők. Végül a turnét Kecskeméten zártuk a Kodály Művészeti Fesztivál keretében – mondta Noel.

Mindig tanulunk

Már az egyhetes intenzív felkészülés összekovácsolta a csapatot, amit a koncertturné rendkívüli sikere csak megerősített. A fiatal elmondása szerint nem tudni még, hogy jövőre lesz-e új kezdeményezés, vagy összeáll a régi banda.

Egy varázslatos dolog, egy leírhatatlan élmény volt az a 14 nap. Nem számítottam arra, hogy ilyen helyszíneken tudunk majd fellépni. Ez a kórus ráébresztett arra, hogy foglalkoznom kell az énekléssel, és szeretnék majd a későbbiekben kórustag lenni"

– vallotta Noel.

– Fáradtak voltunk, de büszkék voltunk magunkra, hiszen összességében úgy éreztük, hogy mindegyik fellépés jól sikerült. Sőt, már a praktika is megvan, hogyan vigyázzunk a hangszálainkra. Például én úgy tartom magam egészségesen, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, és meleg teát iszom. Szerintem ez egy betartható gyógymód a hangszálakért – osztotta meg Noel.

Két tűz között

A fiatal azt sem zárja ki, hogy később a zenélés legyen számára az első és legfontosabb.

– Felvettek a Debreceni Egyetem mezőgazdasági mérnöki szakára, amit a galántai fellépésünkkor tudtam meg. Most gondolkodóban vagyok, hogy ezzel folytassam, vagy az éneklést válasszam. A szívem az éneklésé. Mindig is az volt. Kissrác korom óta erről álmodozom, hogy énekes legyek – mosolygott Noel.

– Úgy érzem, hogy a kórus megalakulásával ez valaminek a kezdete lehet, újból előhozhatjuk az emberekben a kórusok iránti rajongást. Személy szerint úgy éreztem, az utóbbi időben leapadt az énekkarok iránti érdeklődés, de most eljöhet az idő, hogy kivirágozzon a „kóruskultúra” – mesélte lelkesen a fiatal.

- Nagy Dóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!