Utazás

2018.04.15. 10:53

Vinyétől Káptalantótiig túrázhatnak

Budapest - Új útvonalon rendezik Magyarország legnagyobb szervezett vándortúráját.

Budapest - Új útvonalon rendezik Magyarország legnagyobb szervezett vándortúráját.

Idén nyáron ötödik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb szervezett többnapos gyalogtúráját. A 112 kilométeres Fjällräven Vándortúrát ezúttal a Bakony és a Balaton-felvidék legszebb vidékein tartja a svéd túrafelszerelés-gyártó azzal a céllal, hogy a közösségben történő természetjárás és a vándortúrázás hagyományait idézze fel.

A 2018. július 30. és augusztus 4. között esedékes ötnapos nomád élménytúrára már lehet jelentkezni, olvasható a túrát bemutató hivatalos közleményben.

Naponta 22 kilométer

A Vinyétől Káptalantótiig tartó 112 kilométeres távot öt nap alatt kell teljesíteni, így átlagosan 22 kilométert tesznek majd meg naponta a résztvevők. Ahogy a korabeli vándortúrázók, úgy a Fjällräven túra résztvevői is minden évben maguk viszik felszereléseiket hátizsákokban, és az éjszakákat sátraikban töltik. A túranapok után közös vacsora és spontán közösségi programok várják a kirándulókat a táborhelyeken.

Csodás tájak mentén

A Fjällräven Vándortúrák során Magyarország védett tájait és nemzeti parkjait járják be a természetbarátok. Míg tavaly a Bükki Nemzeti Parkban rendezték meg a túrát, idén a Bakony és a Balaton-felvidék legszebb tájait ismerhetik meg a résztvevők. Ahogy minden évben, az indulók idén is részt vehetnek egy szemétszedési akcióban a túra során. Tavaly rekordmennyiségű, összesen 120 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze az öt nap alatt.

„Csakúgy, mint az eddigi Fjällräven Vándortúrákon, idén is az a célunk, hogy a lehető legtöbb emberrel megismertessük a vándortúrázás hagyományait, és így kovácsoljunk egy természetszerető közösséget” – mondta el Beszédes Zsolt, a Fjällräven magyarországi sales-menedzsere.

„A tavalyi Vándortúrán közel kétszázan vettek részt, reméljük, hogy idén ezt az eddigi rekordot is felülmúljuk. A Fjällräven számára fontos a résztvevők visszajelzése, éppen ezért a szervezők idén a legkülönbözőbb igényeknek megfelelően állították össze a Vándortúra menetét, szem előtt tartva, hogy egy világszínvonalú többnapos túrát nyújtsanak a jelentkezőknek.”

Nem a gyorsaság számít

A teljesítménytúrákkal ellentétben a Fjällräven Vándortúrán nem a gyorsaság a legfontosabb, hanem az, hogy a résztvevők jókedvvel, biztonságban járják végig régi és új barátaikkal a 112 kilométeres útvonalat. Éppen ezért, a szervezők kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlják az ötnapos nomád élménytúrát.

Ahogyan a túra hivatalos weboldalán olvasható, az öt túranap alatt tíz ellenőrző pontot kell érinteni, ebből öt a napi szakasz végén, a szálláshelyeken lesz, ahol szükség esetén egészségügyi szolgáltatások is igénybe vehetők. Mindenki, aki áthalad a célvonalon, legyen gyors vagy lassú, öreg vagy fiatal, egy különleges élménnyel lesz gazdagabb.

A Vándortúra céljában, Káptalantótiban pedig egy közös bulin ünnepelhetnek a táv teljesítői. Olvasóink további információkat a túra weboldalán találhatnak.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!