szon-sportoldal

2008.06.09. 20:11

Ábrahám és Rózsa a csúcson

<p>A Fight Team SE két kyosa is másodszor lett Európa-bajnok. Alaposan kitettek magukért a közelmúltban a nyíregyházi Fight Team SE kyokushin karatékái.</p>

Először a kontinesviadallal felérő mezőnyt felvonultató nyílt magyar bajnokságon remekeltek az 5. danos Bencze Antal tanítványai. Szolnokon a női könnyűsúlyban Bartók Júlia magabiztos teljesítménnyel végzett az élen, miként a középsúlyú Ábrahám Edit. Ebben a súlycsoportban Mezősi Marinának nem sikerült az elődöntőig jutnia. A férfiaknál a könnyűsúly favoritjának számító Rózsa Gábor sérülés miatt nem indult.

Gábor szerencsére kipihente a sérülését, aztán remekül időzített, és a nemrégiben Plovdivban rendezett Európa-bajnoskágon alaposan kitett magáért. Címvédőként ő volt a súlycsoport esélyese és nem csalatkozhattak benne azok, akik érte szorítottak. Bemelegítésként a moldáv Vasiliivel kezdett, majd folytatódott a nagy fölénnyel és ko-val megnyert sorozata. Az azeri Salimov, majd a görög Papavlachos következett, az elődöntőben pedig a litván Miceskas jegyezte meg örökre a nevét. A fináléban sem volt megállja, az ukrán Popovich ellen 3 perc alatt magabiztosan szerezte meg a győzelmet. Teljesítményéről mindent elmond az, hogy az első számú európai meghívott a világkupára 70 kg-ban.

Ami a hölgyeket illeti, a könnyűsúlyban sajnos nem jött össze semmi Bartók Júliának és a német Lommerrel kezdett, aki kellemetlen ellenfél. Sajnos Julcsinak az első küzdelem nem jól sikerült, és bírói döntéssel alul maradt. A középsúlyban Mezősi Marina sajnos nem jutott dobogóra, és a legjobb 8-ban fejezte be. Az első küzdelmét bírói döntéssel nyerte üzbég riválissal szemben, majd a második összecsapásban, bíróival kikapott a bolgár Cvetelinától. Ábrahám Edit megőrizte vezető helyét a kontinensen.

Nagy fölénnyel nyerte a selejtezőkben svájci, majd német karatéka ellenében. Az elődöntőben 3 perc alatt is jobb volt, mint a litván Ciuplite, de ezt csak 2 bíró látta így. Végül hosszabbításokban győzte le nagy riválisát. A fináléban is hasonló volt a helyzet. Az első 3 percben már jobb volt mint Mikstaite , de itt is hosszabbítani akartak a bírák, és ezek után lett immár másodszor Európa bajnok Ábrahám Edit, aki biztos meghívottja a 2008 évi Világkupának Szentpértervárra.

Eredmények

Küzdelem, férfiak, 70 kg: 1 Rózsa Gábor, 2. Taras Popovich (ukrán), 3 Pető Krisztián és Andrius Miseckas (litván).
80 kg: 1. Magna Gergő, 2. Bak Sándor, 3. Dimitar Popov (bolgár) és Jimmie Collin (svéd). 90 kg: 1. Valeri Dimitrov (bolgár), 2. Mindaugas Pavilionis (litván), 3. Kepa Etxeberria (spanyol) és Darius Gudauskas (litván).
+90 kg : 1. Lukas Kubilius (litván), 2. Eduard Janoashvili (grúz), 3. Brian Jakobsen (dán) és Yordan Terziev (bolgár)
Nők, 55 kg: 1 Isis Pinilla (spanyol), 2. Elena Bashkehayova (bolgár), 3. Rita Pivorinait (litván) és Heike Lommer (német).
65 kg:
1. Ábrahám Edit, 2. Inga Mikštait (litván), 3. Cvetelina Nikolaeva (bolgár) és Margarita Čiuplyt (litván).
+ 65 kg: 1. Viviana Chirila (román), 2. Zatykó Zita, 3. Carolin Brix (görög) és Gergana Atanasova (bolgár).
Kata (formagyakorlat), férfiak: 1. Szabó Istvan, 2. Tóth Attila, 3. Raimundas Paskauskas (litván).
Nők: 1. Anca Wallman (román), 2. Tóth Renáta, 3. Diana Maciute (litván).

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!