Szigetszentmiklós

2013.03.30. 20:31

Húsvét 2013 - végső búcsú a téltől

<a href="/2013/03/husvet....jpg"> </a>A &nbsp;farsangi álarc &nbsp;nem tudta elkergetni a téli hideget, de a húsvéti nyuszinak, biztosan sikerül.&nbsp; Egy ország várja a tavaszt, a napfényt, a jó időt, amely nagyon is ránk fér.&nbsp;

Egy ország várja a tavaszt, a napfényt, a jó időt, amely nagyon is ránk fér. 

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, e napon ünnepli Krisztus feltámadását.

Ekkor ér véget a 40 napig tartó böjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

Húsvét az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja. Ezt a napot előzi meg hét héttel farsang vasárnapja és követi ötven nap múlva a pünkösd.

Húsvét ünnepének szertartásai közül már a középkorban kiemelkedett a föltámadás megjelenítése, amely az ünnep reggelén történt. A húsvéti szertartásokhoz tartozott az étel, a húsvéti bárány megszentelése valamint a sonka-, a kenyér-, és a tojásszentelés. Húsvét hétfő, a ma is szokásos húsvéti locsolás ideje. Húsvét hétfőjén és fehérvasárnap, – húsvét vasárnapját követő vasárnap - volt szokásban a komatál küldés. A gyermekek húsvéti megajándékozása (nyuszi által hozott édesség, tojás) újabb eredetű városi szokás.

Napjainkban is születnek húsvéti népszokások, melyek egyikét jól illusztrálja az alábbi -  sajnos lapzárta után feladott - apróhirdetés: NAGYMÉRETŰ HÓNYÚL SÜRGŐSEN ELADÓ! (telefonszám a szerkesztőségben).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!