Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.08. 16:33

Folytatódik az M3-as építése

Őr - Jövő év végére elkészül az autópálya Vásárosnaményig tartó, közel 12 km-es új szakasza – jelentette be az államtitkár.

Őr - Jövő év végére elkészül az autópálya Vásárosnaményig tartó, közel 12 km-es új szakasza – jelentette be az államtitkár.Az M3-as autópálya 268-as kilométerszelvényénél gyülekeztek tegnap délután a helyi és az országos média képviselői, ahol Czomba Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy 2014 év végére elkészül a sztráda Vásárosnaményig tartó, 11,9 kilométer hosszú szakasza.

– Néhány hete adtuk át a várva várt Nyíregyháza és Őr közötti szakaszt, most pedig itt az újabb örömteli hír: a sikeres és eredményes közbeszerzési eljárásnak köszönhetően nyáron végre elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, és létrejöhet az Őrtől Naményig tartó közel 12 km-es, 2x2 sávos, teljes értékű autópálya, rajta 6 műtárggyal. 2010 óta négy közbeszerzési eljárást kellett kiírni erre a szakaszra, s egy pillanatig úgy tűnt, veszélybe kerül a beruházás, hiszen 3 év alatt sokat változott a forint értéke, az uniós támogatás mértéke viszont fix maradt. „Csak” 13 milliárd forint állt rendelkezésre, miközben a legkedvezőbb árajánlat is nettó 15,5 milliárd volt, ám a kormány – felismerve az autópálya-hálózat bővítésének fontosságát – 2,5 milliót hozzátett a beruházáshoz. Bízom benne, hogy 18 hónappal a szerződéskötés után, vagyis 2014 őszén Vásárosnamény határában már az új sztrádaszakasz átadását ünnepelhetjük – fogalmazott az államtitkár.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője a sikeres és eredményes közbeszerzést követő történésekkel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy 3 cégből álló konzorcium végzi majd a 15,5 milliárd forint értékű 11,9 km-es szakasz kivitelezési munkálatait. – Távlati terveink között szerepel, hogy az autópálya továbbhaladjon, egészen Záhonyig tartson, összekötve az adriai kikötőket Kelet-Európával. A Nyíregyháza-Őr közötti szakasz átadását követően többen panaszkodtak arra a nyírbátori térségben, hogy megnövekedett a nehézgépjármű forgalom. Az új, Vásárosneményig tartó út birtokba vételével megoldódik ez a probléma – hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

A területszemlével egybekötött sajtótájékoztatón jelenlévő Lipők Sándor országgyűlési képviselő az M3-as bővülésének térségre gyakorolt pozitívumait emelte ki: – Okkal remélhetjük, hogy a fejlesztés révén növekszik majd a térség gazdasági és turisztikai vonzereje, fellendül a beruházási kedv és új munkahelyek jönnek létre, hiszen tagadhatatlan, hogy a helyi vállalkozók és gazdálkodók előtt új üzleti lehetőségek nyílnak meg. A beruházás kitörési pontot jelenthet a turizmus számára is, hiszen nem titok, hogy az autópálya hiánya miatt eddig sokan elkerülték a szatmári és a beregi térséget – mondta Lipők Sándor.

KM-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!