Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.03. 06:56

A szúnyoginváziót a csupasz lábszáron mérik

<p>Az olvasóknak nagyon érdekes lehet, hogy miként mérik a szúnyoglárvairtás eredményességét.</p>

A megye több településén, főként pedig a vízpartok mellett élők panaszkodnak az irdatlan szúnyoginvázió miatt.

– Az idei esős esztendő és a júliusi áradások következtében megsokszorozódott pocsolyás területek igen kedvező életfeltételeket teremtettek a szúnyogok szaporodásához. A védekezés, vagyis a permetezés önkormányzati feladat, ám az önkormányzatok többségének, főként a kisebbeknek ehhez nincs pénzük – sommázta a szúnyoghelyzetet dr. Magyar Veronika kistérségi tiszti főorvos.

Rakamazon kétszer, Tiszalökön háromszor, Tiszavasváriban egyszer permeteztünk légi úton – kezdte Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója. – A szúnyogirtást légi kémiai és melegködös eljárással végezzük. A repülőgépes szúnyogirtás tarifája az idén 1300–1800 forint/hektár között mozog.

Beszippantják a szúnyogokat

Az olvasóknak nagyon érdekes lehet, hogy miként mérjük az imágóirtás és a szúnyoglárvairtás eredményességét. Az irtásra kijelölt területen mérési pontokat kell keresni. A kezelt területen 200 hektáronként legalább egy mérõpont jelölendõ ki. A méréseket mindig azonos mérõpontokon és a nap azonos órájában végezzük. A mérés hajnali 5–8 vagy este 18–21 óra között legyen. A mérés tartama alatt a mérõpont legalább 20 méteres körzetében a mésérst végzõn kívül más személy nem tartózkodhat. Ha a mérést egy idõben több személy végzi, a mérõpontokat egymástól legalább 100 méter távolságra jelöljük ki. A szúnyogok legcélszerûbben egy kempingszéken ülve a csupasz lábszárakról és karokról gyûjthetõk össze. Fokozott szúnyogártalom esetén egy-egy mérõponton elegendõ a szúnyogokat 5 percig gyûjteni, mérsékelt szúnyogártalom esetén 10–15 perc a mérési idõ. A gyûjtéshez szippantócsövet használunk, amely beszippantja a rovarokat egy gyûjtõrészbe. Az éteres vattacsomótól elkábult szúnyogokat onnan kiûrítve megszámolhatjuk – tájékoztatott Horváth Péter.

Nyíregyházán – az összesen hatezer hektáros terület védekezésére – évi 10 millió forintot állapított meg az önkormányzat, amely összeg már elfogyott. A Tisza miatt nem lehet összehasonlítani városunkat Szolnokkal, de ott 50 millió forintot használhattak fel erre a célra. Tény, hogy a rendkívül csapadékos időjárás miatt a nyár végére nagyon elszaporodtak a vérszívók, ilyen jó, ha csak minden tizedik esztendőben fordul elő. A szúnyogok elleni védekezést a megyeszékhelyen már kora tavasszal, a lárvák ellen elkezdjük, amely igen hatásos, majd később foltszerűen levédjük az elsősorban a vizes-ligetes területeket, mint például a sóstói, a kertvárosi, az örökösföldi részt – mondta Horváth Péter.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!