Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.21. 06:44

Olvasónk véleménye: Kevesek demokráciája

<p>Nyíregyháza - Vajon meddig tart még a korlátlan felelőségű társaságok és egyéb gazdasági szervezetek következmények nélküli trükközése, zsonglőrködése? Hajlamosak az érintettek védekezésként azzal replikázni, hogy a tömegek irigyek rájuk.</p>

A KM augusztus 14-ei számában Nyéki Zsolt „Elévülhetetlen ötlet” c. jegyzetében fején találta a szöget. Azt gondolom sokan, nagyon sokan osztjuk véleményét. Nem új keletű igény a „semmiből keletkezett” vagyonosok elszámoltatása. Hajlamosak az érintettek védekezésként azzal replikázni, hogy a tömegek irigyek rájuk.

Teszem hozzá, irigyek ezekre-azokra a „sarból” várat építő ügyeskedőkre, a társadalom erkölcsi normáit, a mindenkire kötelező jogi normákat lábbal tipró sehonnai bitangokra. Valóban irigyek lennének?

Azok, akik nap mint nap gürcölnek, tisztességesen, becsületesen élve megdolgoznak a maguk és családjuk szerény megélhetéséért, a máról-holnapra való létért? Nem, nem irigyek ők, hanem sérti emberi mivoltukat, önérzetüket, elemi tisztességüket mindaz, amit kiábrándultan tapasztalnak, látnak/látunk magunk körül. Valóban irigységről lenne szó?

Amikor a perifériára szorított tömegek, kiszolgáltatott helyzetükben, emberi mivoltukban nap mint nap megalázva, félelemben élve rákényszerülnek elfogadni uraik, kis- és nagymenő új gazdagék nem ritkán már-már „kegyként” biztosított foglakoztatási lehetőségét?

Ahol meglehetősen általános a munkaerő kizsigerelése, hogy ne mondjam, kizsákmányolása, feneketlen zsebeik tömködése, közterhek alóli kibúvás, jogtalan előnyök kiügyeskedése. És az ellenszolgáltatás: minimálbér, zsebből-zsebbe fizetés és egyéb trükkök tárháza, a kirúgás rémével való fenyegetettség. Mert ugyebár a „kispadon” közel millió munkanélküli vár alkalmazásra, könnyen utcára kerülhet bárki, tehát „pofa be”.

Meddig statisztálnak még az arra rendelt állami- és önkormányzati szervezetek a tisztességtelen ügyeskedők mohó pimaszságának, a testet és lelket nyomorító gátlástalanságnak. És hol lehet a bajok gyökere, forrása?

Talán ott, hogy a társadalomban, a közéletben lent és fent, egyre inkább jellemző a hatalom (politikai és gazdasági) koncentrálása, összefonódása. Az a bizonyos farka csóválja a kutyát gyakorlat.

A kevesek demokráciája ez. Hogyan is születhetnének másként a „joghézagos” jogszabályok? Hogyan tobzódhatnának másként a jókor, jó helyen lévő lefölözők, a súgók, az előnyben részesülő percentesek, a közösség kárára jogtalan előnyhöz jutó siserehad. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a végrehajtás különböző szintjein dolgozóknak a mindenkori hatalomhoz lojálisnak kell lenniük.

De ez nem jelentheti azt, hogy a politika, a politikusok „szolgálóleányai” legyenek. Csakis az alkotmányosság, a törvényesség, a szakszerűség követelményeinek kell megfelelniük. A mérce nem lehet más. Az, és addig legyen pozíciójában bárki, amíg eleget tesz e követelményeknek.

Dr. Bihari Károly, Nyírbátor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!