Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.31. 15:26

"Az iskola rendőre"

<p>Nyíregyháza - Az Országos Rendőr-főkapitányság útjára indítja „Az iskola rendőre” elnevezésű programot, amelynek alapvető célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők megszüntetése.</p>

A balesetek szempontjából a gyermek gyalogosok és kerékpárosok a legvédtelenebbek. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, akár gyalogosként vagy kerékpárosként, akár utasként vesznek részt a közlekedésben.

A tudatos magatartás kialakításában, a balesetek megelőzésében a felkészítésnek, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerep kell, hogy jusson.

Ezt a célt szolgálja 2008. szeptember 1-jétől meghirdetett „Az iskola rendőre” program, amely alapvetően az általános iskolai oktatásra épül, és egyben elősegíti a rendőrség által a gyermekek felé irányuló baleset- és bűnmegelőzési tevékenységet. A program célja, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy iskola rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével, a diákokkal és a szülőkkel.

Az iskola rendőre részt vesz a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban, a reggeli forgalom segítésében, a szabálytalankodók kiszűrésében. Segítséget nyújt a baleset- és bűnmegelőzés érdekében kiadott nyomtatványok, közlemények terjesztésében, a KRESZ- és DADA-oktatás koordinálásában.

Évente egy alkalommal osztályfőnöki óra keretében előadást tart a tanulóknak baleset- és bűnmegelőzés témakörben. Részt vesz az iskola tanórán kívüli szabadidős és egyéb programjaiban is. Az iskolarendőrök már a tanévnyitó ünnepségeken bemutatkoznak.

Fülöp Gergely r. főhadnagy szóvivő
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!