Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.23. 16:32

Nyáron se mondjon le a biztonságról!

<p>Nyíregyháza - A legtöbb embernek a nyár felüdülést, kikapcsolódást, szórakozást jelent. Gyakran előfordul, hogy szórakozás, pihenés közben nem szentelünk elég figyelmet értéktárgyainkra, így a tolvajoknak nagyon sok lehetősége nyílik arra, hogy ezt az önfeledt kikapcsolódást, pihenést megkeserítsék.</p>

A figyelem és az elővigyázatosság nagyon fontos, mert addig, amíg mi kikapcsolódunk, strandolunk, kirándulunk, a tolvajok sajnos nem mennek el szabadságra.
A nyaralások, strandolások alkalmával magunkkal vitt százezres értékű videó kamera, digitális fényképező, és minden más, ami elengedhetetlen egy nyaraláshoz, strandoláshoz, az nagyon sok esetben a strandon egy fa tövénél lévő hátizsákban van hagyva, és a biztonság kedvéért egy törölközővel még le is takarjuk, és a család vígan lubickol a medencében, hiszen „A vízből rálátunk a táskára, nem lehet baj!”

Nyáron kempingezéskor sem árt odafigyelni értékeinkre, hiszen a sátorokat nem lehet teljességgel biztonságosan lezárni, és a lakókocsikat sem csukjuk kulcsra mindig, pedig értéket biztosan tárolunk bennük.

A strandok, szállodák, hotelek rendelkeznek értékmegőrzővel. Használjuk! Nem kellemes érzés, hogy a strandról, vagy a nyaralásról egyből a rendőrségre kell menni feljelentést tenni, aztán a lakás ajtajain zárat cserélni, mivel a strandról ellopott táskánkban benne volt a lakáskulcs, slusszkulcs, mobiltelefon, pénztárca, iratok stb.

Szabadságunk ideje alatt se feledjük az alapvető biztonsági szabályokat betartani, hogy a nyaralás valóban nyugodtan, és boldogan teljen.

Néhány jótanács :
- Az értéktárgyakat, ékszereket, nagyobb pénzösszeget hagyja otthon
- Ha nem tud lemondani értékeiről, és feltétlenül el kell vinni a strandra, vagy nyaraláshoz, akkor azokat soha ne hagyja őrizetlenül, használja az értékmegőrzőket
- Ha nincs értékmegőrző a fürdőhelyen, akkor egy családtag, vagy ismerős mindig legyen az érték közelében
- Soha ne hagyja értéktárgyait, pénzét, iratait az autója utasterében. A csomagtartó egy fokkal biztonságosabb, de az sem trezor
- A gyerekek figyelmét is fel kell felhívni az értékeik védelmére

Ha mégis megtörtént a baj, akkor a rendőrséget minél hamarabb értesíteni kell.

 


A kánikula haszonlesői a besurranók!

Nyári időszakban különösen elszaporodnak ezek bűncselekmények, hiszen szellőztetünk, nyitott erkélyajtó, ablak mellett alszunk éjszaka.

Az elkövetők legtöbb esetben az adandó alkalmat felismerve használják ki figyelmetlenségünket, könnyelműségünket.

Amit az elkövetők kihasználnak:
- lakásban nyitott ajtó, ablak, erkélyajtó
- udvaron alacsony kerítés, nincs házőrző kutya, kivilágítatlan környezet
- üzletben nyitott hátsó raktárajtó, nyitott ablak
- lépcsőházban becsöngetésre ellenőrzés nélkül idegennek kinyitják az ajtót, az ajtó zárszerkezete nem működik, vagy ki van támasztva,     
- irodákban az ajtókban benne hagyott kulcs, üresen hagyott iroda

A bűncselekmény elkövetéséhez elég néhány perc, amíg gyorsan összeszedi az elkövető az értékeket, főként azokat, amelyeket szem előtt hagynak,- pénztárca, pénz, ékszer, mobiltelefon, iratok, táska, laptop, kisebb műszaki cikkek - és már távozik is a helyszínről.

A besurranás megelőzése:

Soha ne hagyjuk nyitva a lakásunk ajtaját, kapuját, ne támasszuk ki a lépcsőház automatikusan záródó ajtaját, mert ezzel is elősegítjük idegenek bejutását a lépcsőházba, akik bűncselekményeket követhetnek el.  Vigyünk magunkkal kulcsot, vagy az ajtó nyitó kódját használjuk.

A besurranók nem ijednek meg attól, hogy a lakásban otthon van a tulajdonos, mert ha felfedezik őket, akkor egyszerűen elmenekülnek, vagy különböző álindokot, történetet találnak ki.

Irodában, folyosón, váróban, egészségügyi intézményben, öltözőben, értéket ne hagyjunk, mert nincs biztonságban. Ilyen esetekben az értékeinket tartsuk magunknál, Vagy használjunk értékmegőrzőt.

Egy mozdulattal a legtöbb esetben megelőzhető a besurranás, ha az ajtót, vagy ablakot bezárjuk, főként a kertes házakban, földszinti lakásokban.

Ha azt látja, hogy valaki gyanúsan nézelődik vagy éppen az ajtók, kapuk bezártságát ellenőrzi, és nyitogatja a kilincseket, akkor értesítse a rendőrséget.

Ne adjon lehetőséget a bűnözőknek! Mindannyiunk érdeke, hogy nyugodt, biztonságos városban éljünk Előzzék meg azzal a bűncselekményeket, hogy figyelnek a saját értékeikre, és figyelmeztessenek másokat is erre.

 

Gurbán Csaba r. törzszászlós tanácsai

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!