Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.03. 17:43

Mit tettek Nyíregyháza biztonságáért?

<p>Nyíregyháza - Egy-egy bűncselekmény vagy szabálysértés hosszabb időszakra is képes negatívan befolyásolni a lakosság biztonságérzetét. Tetterős lépések születtek a bűn- és baleset-megelőzésben a városban.</p>

A közterületek rendjének biztosítása a rendfenntartó szervek egyik legalapvetőbb feladata. Az itt bekövetkezett események száma és kezelésük hatékonysága alapvetően meghatározza a rendőrségről alkotott lakossági értékítéletet. A polgárok biztonságérzetét döntően befolyásolják a közterületen bekövetkezett események, az ezekben való érintettségük és a rendőri fellépés gyorsasága, valamint annak minősége.

– Egy-egy bűncselekmény vagy szabálysértés hosszabb időszakra is képes negatívan befolyásolni a lakosság biztonságérzetét. Ugyancsak negatív megítélésünk irányában hat, ha bizonyos körzetekben a lakosság folyamatosan szembesül jogsértő magatartásokkal. Ezen problémákra hozott gyógyírt a Nyíregyháza biztonságáért című projekt, melynek célja a közterületi, valamint a közlekedési bűncselekmények számának csökkentése egyrészt a rendőrök közterületi jelenlétének növelésével, másrészt a prevenció új alapokra helyezésével – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Szepesi István megyei rendőrfőkapitány.

Elhangzott: megyénk bűnözés tendenciája nem mutat aggasztó képet, azonban a rendőrség, a civil szervezetek és önkormányzatok nem ülhetnek ölbe tett kézzel, hiszen a lakosság biztonságérzetének javítása és a bűncselekmények elkövetésének megelőzése közös célunk kell, hogy legyen. A sértettek és elkövetők potenciálisan veszélyeztetett rétege a gyermekek és fiatalkorúak. A társadalmi felelősség tudatosítását tájékoztató kiadványokkal, intereneten és DVD-n elérhető információkkal és játékkal segíti a főkapitányság.

– A projekt másik fő pillére a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, ennek érdekében további két sebességkijelző táblát fogunk felszerelni Nyíregyháza legbalesetveszélyesebb részein. A táblák egyrészt a hatóközelükben lévő gépjárművek sebességét mérik, másészt lassításra szólítják fel a sebességhatárt átlépőket. A közlekedésbiztonság javítását célozzák a forgalmas utakon kihelyezett biztonságos közlekedésre felhívó plakátok is. Harmadik pillérként még inkább szeretnénk fokozni a közterületi jelenlétet a megyeszékhelyen – tette hozzá Szepesi István.

A projektről dióhéjban:

2007-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázatot írt ki a megyeszékhelyi rendőrkapitányságok számára a közterületek rendjének fejlesztése érdekében.

A Sz.-Sz.-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az önkormányzattal, a polgárőrséggel és egy irodával közösen pályázott. A főkapitányság a Nyíregyháza biztonságáért projekt céljainak megvalósítására a minisztérimtól 8 millió forintot, az önkormányzattól 1 millió forintot kapott. A főkapitányság 2 millió forintos önerőt tett mindehhez, a projekt teljes költségvetése tehát 11 millió forint.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!