Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.18. 11:01

Gazdag lesz a Nyíregyházi Nyár

<p>Nyíregyháza - Indul a Nyíregyházi Nyár! Bár az időjárás egyelőre felemás arcát mutatja, s a napsütést gyakran váltják esőfelhők, azt már biztosan tudjuk, hogy a szeptember végéig tartó időszakban nem fogunk unatkozni.</p>

Színház, zene, tánc, kórusfesztivál, operetthétvégék, juhásztalálkozó, rézfúvós hét, salsa-est, falusi lakodalom – felsorolni is nehéz, mennyi művészeti ág jelenik meg a Nyíregyházi Nyár színes kavalkádjában a város terein, utcáin, intézményeiben. Az események kapcsán tartott sajtótájékoztatón Nagy László, a megyeszékhely alpolgármestere elmondta: azzal, hogy elkészült az új sétáló utca, s kibővült a tér, új lehetőségek nyíltak a rendezvények szervezői előtt, s a Korzó üzletház üzemeltetői is tudnak a városlakók számára érdekes, s népszerű programokkal szolgálni.

Az idei nyári programok közül természetesen idén sem hiányozhatnak a színházi előadások: a Barbizon színpadán minden második pénteken remek vígjátékokat láthat a közönség, az augusztus 8-ig tartó időszakban többek között a Dollárpapa és a Bocciacco Dekameronjából készült Sólyompecsenye című darabokon mulathat a nagyérdemű. A Szabadtéri színpadon július 4-én nyáresti fúvóskoktél nyitja az eseményok sorát, majd egy ír sztepptánc show művészeinek cipője kopog a színpadon. Mészáros Árpád ZsoltMÁZS-képp énekel augusztus 6-án, majd egész estés divatshow, s dixieland est következik. A hónap végén a Lili bárónő jól ismert dallamai csendülnek fel, 26-án pedig Básti Juli, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya és Kulka János viszi színre a Férfi és Nő című, rendkívül népszerű darabot. Számis program várja az érdeklődőket a nyár folyamán a bujtosi csarnokban, a múzeumfaluban és a Kölyökvárban is, s a Városháza udvarán sem maradnak el a megszokott, népszerű estek.

Hetedik alkalommal ad otthont Nyíregyháza a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak, melyre ebben az évben Észtországból, Görögországból, Hollandiából, Izraelből, Japánból, Németországból, Oroszországból, Spanyolországból érkeznek kórusok, s melyen a vendéglátó együttesek mellett hat hazai kórus vesz részt. A hangversenyeket nemcsak a nyíregyházi közönség hallhatja: az együttesek a megyeszékhely mellett Gávavencsellőn, Vállajon, Tiszadadán, Nyírbátorban és Nyírbogáton is adnak koncertet. A minősítő versenyre a Kodály iskolában kerül sor, a fesztivál záróhangversenyét augusztus 20-án a Bujtosi Szabadidő Csarnokban tartják. Igazi csemege a zeneszeretőknek a július 13–20. közötti Solti György Rézfúvós Hét, amikor világszerte ismert és elismert együttesek zenélnek Nyíregyházán, de nemzetközi karvezetői mesterkurzusnak is otthont ad a megyeszékhely, augusztus 15–22. között.

Mandala Nyár 2008

A XVII. Mandala Nyár június 21-én kezdõik

és egészen augusztus17-én tart, s közben vígjátékokat,

rockoperákat, musical-eket és operetteket varázsol

a Szabadtéri színpadra. Június 21-én

musical klasszikusokat hallhatunk, Mága Zoltán hegedûmûvész

közremûködésével. Július 5-én

Az ajándék gésa története elevenedik

meg, másnap az Anya csak egy van címû vígjáték

kerül színre, mások mellett Voight Ági és

Tahi-Tóth László játékával.

Július 10-én A miniszter félrelép, 24-én

a Padlás kerül a színpadra. Koltai Róberttel

jön az Én és a kisöcsém 25-én,

majd az Egri csillagok, Vikidál Gyulával.

Nem maradhat el az István, a király, Laborc szerepében

Nagy Ferót láthatjuk-hallhatjuk. A nagy operett hétvége

operettgálával, a Bál a Savoyban és

a Nebáncsvirág címû elõadásokkal

várja a közönséget, olyan sztárokkal, mint

amilyen Oszvald Marika, Csere László, Kalmár Magda,

Csengery Ottília vagy Teremi Trixi.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!