Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.24. 09:15

Tisztelt Kelet Városvita!

<p>Nyíregyháza - A megyei Szociális Intézmények Szakmai Egyesülete elnökeként is hozzászólnék a Magányos otthonlakó című vitaindító cikkükre - írta Kissné Szabó Zsuzsanna.</p>

- A bentlakásos intézményekben dolgozó ápolók létszáma lényegesen kevesebb, mint a kórház azonos létszámú osztályain szolgálatot teljesítőké. Általában súlyosabb betegeket látnak el, mind fizikailag, mind mentálisan. Munkaidőben nincs lehetőségük kórházba került lakókat látogatni. Munkaidőn kívül családjuk ellátása miatt nem tudják azt megtenni, illetve a napi 8-12 órás munkavégzés miatt fizikai erejük nem teszi azt lehetővé. A lakótársak ugyan megtehetik, hogy meglátogatják kórházba került társukat, de testi-lelki betegségük ezt befolyásolhatja.

– Az intézmények, otthonok költségvetésből gazdálkodnak, s így anyagi lehetőségük nincs arra, hogy a kórházba került ellátottakat pénzzel támogassák. Tudvalevő, hogy a bentlakásos intézmények egy férőhelyre jutó állami normatívája töredéke az egy ágyra jutó kórházi OEP finanszírozásnak. Az intézmények Pénzkezelési Szabályzata nem teszi lehetővé, hogy az ellátott nyugdíját bárki is felvegye, kezelje.

– A tisztelt Olvasónak azt javaslom, tájékozódjon a bentlakásos intézményekben élők körülményeiről, az ottani gondozásról. A szociális otthonokban folyó munka sokkal nehezebb, felelősségteljesebb, mert olykor orvosi segítség, javaslat nélkül kell ellátniuk magas színvonalon az ápolóknak a munkájukat. A kisebb intézményekkel szemben a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona lényegesen jobb helyzetben van, mert lehetőség adódik 2 szociális nővér alkalmazására, akik rendszeresen látogatják a kórházba került lakótársakat. Ez is sajnos csak heti 1-1 alkalmat tesz lehetővé. A bentlakók közül 3 ellátott vállalta, hogy látogatja lakótársait.

– A tisztelt Olvasót, Vitaindítót szívesen látom intézményünkben - küldte el reagálását az igazgatónő.

ELŐZMÉNY:

Postaládánkból: Magányos otthonlakó a kórházban
Nyíregyháza - Az pedig hogy menüt is választhattunk az ebédből, külön élménynek számított.Nem csak ezeket a szép dolgokat szerettem volna én most megírni, hanem egy nagyon szomorú esetetet - kezdte olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!