Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.20. 16:02

Tiszabecsi tragédia: remél a falu!

<p>Tiszabecs- Továbbra sem találják a Tiszabecsnél vasárnap a vízbe esett kislányt. A helyszínen voltunk, és ott érdeklődtünk: rokonoktól, ismerősöktől, akik mind-mind csak várnak: mikor bukkan elő a víz alól a holttest... <dia width="900" height="700" alt="Tragédia Tiszabecsen 2008.05.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Trag_dia_Tiszabecsen_2008_05_20_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tragédia Tiszabecsen 2008.05.20." /></a></dia><br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tiszabecs-tragedia-kislany-tisza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tiszabecs-polgarmester-halal-tragedia.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A parthoz közeledve egyre nagyobb zsivalyra számítottunk, de csend fogadott: sok megtört ember kémlelte a sebesen sodró Tiszát fürkésző tekintettel: mikor tűnik fel a vasárnap vízbe esett gyermek.

- Ma hozta a postás a gyermek személyi igazolványát - kezdte Lukács József, az egyik reménykedő rokon, aki egy kölcsönkért távcsővel leste a habokat a becsi parton, mikor odaértünk. - Ma úgy engedtek el a szülők: vigyem haza a kislányt. Reménykedünk!

- Napok óta keresik a lányt: a búvárok átkutattak mindent, de nem találták meg, most a katasztrófavédelmisek keresnek a vízen - folytatta a hozzátartozó. Emberfeletti amit tesznek! Még a viharban sem hagyták abba a keresést Viczellérék! Hálás nekik a falu, és mindenkinek, aki részt vesz a keresésben!

- Ha ma sem kerül elő a gyermek holtteste, akkor szerdától nagy erőbedobással kutatnak tovább a mentőcsapatok a környéken - azt mondják, akkorra már nagyobb esélye lesz, hogy felbukkanjon a Tiszán.

Mit tud a község lakossága a tragédiáról?

Többféle elméletet hallottunk Tiszabecsen arról, hogyan történhetett ez a szörnyűség. Egyesek azt állították, a három lány játszani indult a folyópartra, még fürdőruhát is vittek magukkal, és talán a játék közben érte őket a tragédia.

A másik elmélet szerint - amelyet több helyről is megerősítettek - a lányok kimentek a folyó partjára, és bele akarták lógatni a lábukat, amikor egyikőjüket elkapta a sodrás, a másik segíteni akart neki, így mindketten belezuhantak a vízbe. Amíg a parton maradt gyermek segítségért sietett, a másik két lány életéért küzdött: próbáltak gallyakban kapaszkodni: a fiatalabbnak sikerült, ám az idősebbet gallyal együtt magával sodorta a Tisza. A község lakói azonnal a partra siettek, és minden erejükkel próbálták megkeresni a kislányt... És így van ez azóta is: Tiszabecs apraja-nagyja a parton van, és fürkészi a vizet.

Az iskola is gyászol

Délután ékeztünk meg a tiszabecsi általános iskolához, ahol éppen a nyolcadikat járta a vasárnap eltűnt kislány. Az ajtón belépve kis szentély fogadott: az osztálytársak, barátok mécseseket gyújtottak társukért. Tablókép, mellette virág, és gyertyák... Szomorú hangulat. Okos gyermek volt - mondják a faluban -, éppen a múltkorában vitte öt társával együtt a polgármester Budapestre, egy versenyre.

A polgármester is megtört

Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármestere rengeteg időt tölt a Tiszaparton. Ott lesi a habokat, a községben pedig támogatja a családot, a rokonokat. Tartja bennük a lelket, jó szóval próbálja elviselhetőbbé tenni a szörnyű tragédiát.

Mindemellett büszke a falu lakóira, akik éjt nappallá téve, teljes erőbedobással azon vannak, hogy megtalálják a vízben eltűnt gyermeket. Emellett Lőrincz Gusztáv hálás a speciális mentőknek, a katasztrófavédelemnek, a nyíregyháziaknak, a mátészalkaiaknak, a vásárosnaményiaknak, a kisvárdaiaknak és mindenkinek, aki segít vagy segített a lány előkerítésében.

Kapcsolódó cikkek:

- Vékony Katalin -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!