Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.28. 17:31

Szélesítik Kelet kapuját

<p>Budapest - Közel negyvenmilliárd forintos, több lépcsőből álló hatalmas logisztikai fejlesztés veszi kezdetét a záhonyi térségben még ezév végén egy 4,4 milliárdos beruházásban épülő logisztikai központ építésének munkálataival. </p>

Az év végén megkezdődhet a Záhonyi Gazdasági Körzetben a Fényeslitke-Komoró Intermodális Logisztikai Központ építése. A 4,4 miliárd forintos beruházás tervezési munkái már zajlanak a Regionális Fejlesztési Holding (RFH) Zrt.felügyelete alatt, a támogatási szerződést ősszel kötik. A logisztikai központon kívül még elfogadott 2 közúti és 2 vasúti kiemelt projekttel együtt a 2010-ig várható fejlesztések összértéke eléri a 38 milliárd forintot – jelentette be a szerdai sajtótájékoztatónBudapestenNémeth Imre az RFH vezérigazgatója.

Kálnoki Kis Sándor, a záhonyi fejlesztési projekt miniszterelnöki megbízottja hangsúlyozta: az EU keleti határvonalán Bresztben cserélődik ki az áruk 48 százaléka, míg Ágcsernyőre és Záhonyra 23-23 százalék jut. Tavaly 6 millió tonna áru haladt át vasúton Záhonyban, 3 millió tonna pedig kamionokban. Óvatos becslések szerint is 60 százalékkal emelkedik itt a forgalom 2015-ig. Ehhez az átrakó körzetben kicserélik a széles nyomtávú síneket és meghosszabbítják a pályát is. Az évi 140 ezer kamiont pedig 2010-ig a településeket elkerülő utakra vezetik - tette hozzá.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!