Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.11. 15:11

Strudliztak a vállaji parkerdőben

<p>Vállaj - A helyi és környékbeli főzőcsapatok gazdag ételkínálata mellett tartalmas program várta a népes vendégsereget a pünkösd vasárnapi Strudlifesztiválon. <dia width="900" height="700" alt="Strudliztak a vállaji parkerdőben 2008.05.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Strudliztak_a_v_llaji_parkerd__337_ben_2008/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Strudliztak a vállaji parkerdőben 2008.05.11." /></a></dia></p>

Minden idők legnagyobb látogatottságú Strudlifesztiválját rendezték meg a hét végén Vállajon – derült ki a Vilmos István polgármester által végzett gyors felmérésből.

– Igyekeztünk színvonalas, minden korosztály számára élvezhető programot összeállítani, s a napsütéses, szép idő is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy vendég-létszámban csúcsot dönthessünk – elemzett a polgármester.
A település népi ételére épített találkozót a korábbi évek hagyományainak megfelelően pünkösd vasárnap tartották a parkerdőben, ahol a főzőcsapatok kínálata mellett tartalmas program várta a népes vendégsereget. A színpadon hagyományőrző együttesek váltották egymást: modern-, keleti- és néptáncbemutató, majd kettős fogathajtó verseny nyújtott kicsinek és nagynak szórakozási lehetőséget.

Sokszínű, tartalmas

– Külön öröm számunkra, hogy az országhatár túloldalán lévő sváb települések idén is csatlakoztak a rendezvényhez, s a strudlikészítés mellett látványos kulturális műsorokkal is hozzájárultak a találkozó sikeréhez – emelte ki Vilmos István.

– Erre alapozva, a határon túli nemzetiségi csoportok rendezvényeivel összevonva, a jövőben akár több naposra is ki lehetne terjeszteni a Strudlifesztivált – fogalmazott dr. Hanusz Árpád, a Falusi- és Agroturizmus megyei szervezetének elnöke, aki elégedetten említette: a rendezvény sokszínűen biztosítja a látogatók szórakozását.

– Elismerésre méltó módon ötvözik a fesztiválon a gasztronómiát a látványos bemutatóval – a fogathajtó versennyel, a mazsorettek felvonulásával –, s a művészeti csoportok fellépésével a néphagyomány is megjelenik a programban – értékelt dr. Hanusz Árpád, s elmondta: szeretné elérni, hogy a strudli és a találkozón készült többi sváb népi étel megjelenjen a megye vendéglőinek, éttermeinek kínálatában is.

A strudli receptje

Hozzávalók: 1 összmarék liszt, 1 kiskanál

só, 2 tojássárgája, 2 kanál olaj, 2

kanál tejföl, szódavíz (amennyi a nyújtáshoz

szükséges).

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és

egy órát hagyjuk letakarva pihenni. Ezután vékonyra

kinyújtjuk, s megkenjük töltelékkel a levél

felét. A levél másik felét erre ráhajtjuk,

majd derelyemetszõvel 1Ox1O-es kockákra vágjuk, és

forró olajban vagy zsírban kisütjük.

A töltelék lehet túró, szilvalekvár

vagy fõtt, tejjel és tojásfehérjével

habosra kikevert burgonyapüré.

- Koncz Zsuzsa -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!