Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.04. 11:12

Riadólánc! Támad a tűzelhalás a kertekben!

<p>A nagyobb felmelegedéssel párhuzamosan számolnunk kell a baktérium fertőzésével. A virágzás kezdetével közeledik a kórokozó első támadásának, az új növényi részek befertőzésének az ideje.</p>

Bár az alacsony hőmérséklet eddig nem kedvezett az almatermésűek Tűzelhalás (Erwinia amylovora) betegségének, a  fertőzés létrejöttének egyéb feltételi a kinyílt virág, csapadék folyamatosan biztosítottak. Amennyiben a virágzás idején továbbra is marad a csapadékos (harmat) idő, néhány napos nagyobb felmelegedés esetén számolnunk kell a baktérium fertőzésével.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei  MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága különösen az alma-, körte- és birstermelők figyelmét hívja fel arra, hogy a virágzás kezdetével közeledik a kórokozó első támadásának, az új növényi részek befertőzésének az ideje. A baktérium fertőzésének veszélyességét a szolgálat szakemberei már a napokban is folyamatos megfigyelésekkel ellenőrzik és jelzik előre virágzásban a fertőzési veszélyt, melynek létrejöttétől 36 órán belül a kezeléseket végre kell hajtani.

A fertőzési veszély létrejöttéről a termelők értesítését, az elmúlt évhez hasonlóan a körzeti növényvédelmi felügyelők szervezésében, ú.n. riadólánccal kívánják ez évben is megoldani. Azok a termelők akik a területi felügyelőt nem érik el, a 42/508-450 központi telefonszámon tájékozódhatnak. A fertőzött növényi részeket - elhalt elfeketedett virágzat, pásztorbotszerűen visszahajlott hajtások, fertőzött ágrészek- biztonsági résszel az egészséges szövetekig kell eltávolítani és égetéssel meg kell semmisíteni. A mechanikai mentesítésnél fontos a gyorsaság, mert a fertőzött növényi részeken lévő baktérium nyálkát az eső az egészséges növényi részekre mossa, a szél, rovarok (méhek) terjesztik a környezetben. A kórokozó gyors felderítése, az eredményesség érdekében az ültetvényeinket hetente többször járjuk át – javasolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!