Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.26. 06:53

Nemzetközi ízek versengtek a Sipkayban

<p>Nyíregyháza - A Comenius program egyik fő célkitűzése a fiatalok egészséges táplálkozásra buzdítása. Egyszerre üzen hadat a chips-nek, kóláknak, a zsíros hamburgereknek és a mozgásszegény életmódnak. <dia width="900" height="700" alt="Nemzetközi ízek versengtek a Sipkayban 2008.05.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nemzetk_zi__zek_versengtek_a_Sipkayban_2008/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nemzetközi ízek versengtek a Sipkayban 2008.05.26." /></a></dia></p>

Nemzetközi vacsoraestnek adott otthont nemrégiben a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium ebédlője, ahol norvég, francia, holland, magyar és máltai csapatok mutatkoztak be jellegzetes ételkülönlegességekkel. A Comenius Ételfesztivál természetesen a különböző nemzetek kulturális világából is ízelítőt adott.

A menüsort tanáraik segítségével készítették el a résztvevő országok diákjai. Az előételt Franciaország és Norvégia prezentálta. A norvég lazactekercsről kiderült: a speciális tésztát tejföllel kenték meg, majd friss lazacot tekertek bele. A francia rakott cukkini darált sonkát, fokhagymát és gondasajtot tartalmazott, az előfőzött cukkinit rétegezték, összesütötték, és uborkával díszítették. A hollandok mustárlevesének receptje Ameland szigetéről érkezett hozzánk, kapribogyót, garnélarákot, póréhagymát és mustármagot tettek a finom levesbe.

Kis hazánk nagy tehetségei igazi magyar ízeket varázsoltak a tányérra, a hentes módra elkészített, párolt rizzsel és hercegnőburgonyával körített sertésbordák nagy sikert arattak a külföldi vendégek táborában. A máltaiak gazdag desszert-összeállítása az alábbiakat tartalmazta: nugát, mézes-mandulás-korianderes sütemény, körtefagylalt szederrel, fügével és magvas-aszaltgyümölcsös sütemény csokiöntettel.

A nemzetközi gasztronómiai seregszemlét az Egészséges fiatalok a jövő Európájában mottó jegyében szervezték, így nem csoda, hogy a fiatal szakácsok minden fogásnál szem előtt tartották az egészséges táplálkozás alapelveit. Tavaly a múlt tradicionális ételei kerültek terítékre, idén a jelenkor finomságait élvezhette a vendégsereg, jövőre a reformkonyha biocsodáit kóstolhatjuk meg.

A Comenius Food Project 2006 őszén indult, s jövőre zárul le. A következő találkozónak idén ősszel Norvégia, az utolsónak Hollandia ad otthont. – Nálunk, Hollandiában a gulyás a legnépszerűbb étel, marhahúsból készítik, normál és fűszerpaprika egyaránt kerül bele. A Comenius program egyik fő célkitűzése a fiatalok egészséges táplálkozásra buzdítása.

Egyszerre üzen hadat a chips-nek, kóláknak, a zsíros hamburgereknek és a mozgásszegény életmódnak. A nemzetközi találkozókon a diákok és tanárok megismerik egymás kultúráját, élet- és ételvilágát. Az angol (világ)nyelvnek, az utazásoknak és a modern kommunikációs technikának (mobiltelefon, e-mail, MSN) hála rendszeresen tartjuk a kapcsolatot egymással, közös európai családdá forrunk össze – mesélte Anneke Wille, a hollandia csapat projektkoordinátora.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!