Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.28. 16:30

Ki védi meg a Kiss Lajos utcai gyerekeket?

<p>Nyíregyháza - Ismeretlen személy lövöldöz a magasban hangoskodó madarakra Nyíregyháza egyik legcsöndesebb részén, csakhogy a lövedékek egy darabig fölfelé, utána lefelé repülnek, egyelőre csak kárt okozva.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-lovesek-kis-lajos-utca-gyerekek-rendorseg-segitseg-nyiregyhaza.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Fél éve költözött családjával Nyíregyházán, a Kiss Lajos utcába Ónodi György. Akkor azt remélte, csöndes, kiegyensúlyozott helyen nevelheti kisgyermekét, biztonságban pihenhet a kertben. Most azzal szembesült, hogy mindez illúzió. Vasárnap a kicsi udvar mellett a szabadban állt az autója, amikor lövés zajára figyelt fel. Később egy szomszéd figyelmeztette, hogy az autó szélvédője megsérült.

A szokatlan dolog nyomán kérdezősködött a szomszédok közt, és volt, aki elmondta, valaki már évek óta légpuskával lövöldöz a közelben feltűnő madarakra és macskákra. Lehet, hogy a célt tévesztett lövedékek okozták az utcán álló autókon a rongálódást. A rendőrségi feljelentést követően egy névtelen levélben valaki megnevezte az egyik utcabeli embert, de ez még nem bizonyíték. Ónodi György azt szeretné, ha az ismeretlen lövöldöző abba hagyná a vadászatot, mert a közelben több házban is kisgyermekek élnek, akik a jó időben a szabadban fognak játszani, és okkal lehet tartani tőle, hogy az a lövedék, ami egy autót megrongál, a gyermekekneksérülést is okozhat.

A rendőrség eljárást indított ismeretlen tettes ellen, ha azonosítják a lövöldözőt, lefoglalják a lőeszközt, majd szakértő vizsgálja, hogy a torkolati energiája meghaladja-e a törvényben rögzített 7,5 Joule-t. Ha meghaladja, akkor a lőeszköz fegyvernek minősül, az engedély nélküli tartásáért kiszabható büntetés 2-8 évig tartó börtön.

A légpuska határeset lehet

Megkérdeztük a lövésekről és azok hatásáról Gyapka András vadászpuskaművest. Ő elmondta: amennyiben a sértett hallotta a légpuska lövéseket, akkor az nem túl nagy távolságra lehetett, akár egy emeleti ablakból is leadhatták a lövéseket. Ha viszont 45 fokban emelve, mondjuk madárra célozva lőttek, akkor a lövedék röppályája elérhette a 100-200 métert is, a rugó erejétől függően. Nem ritka, hogy valaki a gyárilag is határértéken lévő 7,5 Joule körüli torkolati energiájú légpuskát átalakítja ezzel pedig törvényt sért, ahogy azzal is, ha úgy ad le lövést, hogy annak lövedéke akár véletlenül is elérheti a közterületet.

Az internetes portálon nyilatkozó férfi ismeretlen tettes ellen tett feljelentése nyomán a Nyíregyházi Rendőrkapitányság kisebb kárt okozó rongálás vétség miatt indított nyomozást. - tájékoztatta portálunkat Fülöp Gergely rendőr főhadnagy.

Kapcsolódó cikkek:

Holttest a vízben: a tiszabecsi lányt találták meg
Hétfőn délelőtt a Vásárosnamény-Gergelyiugornya Tisza-szakaszon holttestet találtak a folyóban.

Halálra gázoltak egy négyéves kislányt Bonyhádon
Nem volt ittas a sofőr, aki kedden kora délután halálra gázolt egy négyéves kislányt Bonyhádon. A baleset a belvárosban, a kijelölt gyalogátkelőn történt. A gyerek a helyszínen meghalt, nagymamája könnyebben sérült a balesetben.

- Pusztai Sándor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!