Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.28. 15:02

Az őstermelők is iparosok lennének?

<p>Kálmánháza - Egy kálmánházi őstermelő amiatt kereste meg szerkesztőségünket, mert a polgármesteri hivataltól kapott levélben iparűzési adó fizetésére kötelezi a helyi önkormányzat. Mintegy 600 levelet küldtek szét.</p>

Az iparűzési adó megfizetése valamennyi őstermelőre, vagy egy bizonyos árbevételt elérőkre vonatkozik, avagy mindez csak a kálmánházi önkormányzat „találmánya” lenne!? – kérdezte olvasónk. A kérését Szatlóczkiné Diszházi Katalin jegyzőnőnek tolmácsoltuk.

Segítő szándékkal

– Még a május 20-ai adóbevallási határidőt megelőzően a nagyközségben mintegy hatszáz személynek küldtünk ez ügyben tájékoztatót. Mi ezt csupán figyelemfelhívásként, segítő szándékkal tettük, hiszen a törvényben előírt adózás az állampolgár feladata, míg az adó behajtására az APEH az illetékes – kezdte a jegyzőnő.

Az őstermelő is fizet

– A korábbi rendelet szerint 2007. december 31-ig mentes volt az adókötelezettség alól az a vállalkozó, a mezőgazdasági termelést és ahhoz kapcsolódó szolgáltatást végző magánszemély, amelynek az adóévben elért összes nettó árbevétele, vagy az önkormányzat illetékességi területén elért éves nettó árbevétele nem haladta meg a kétmillió forintot. Az új rendelet viszont hatályon kívül helyezte a fentebb ismertetett korábbit. A jelenlegi szerint iparűzési adó alanyának minősül a mezőgazdasági termelést és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatást végző magánszemély, így a mezőgazdasági őstermelő és kistermelő is.

Az adóalanyt azon településeken terheli állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség, így bevallás-benyújtási kötelezettség, ahol székhelye, illetőleg telephelye található. A bevallást az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott időpontig az iparűzési adót működtető székhely, telephely szerinti település önkormányzati adóhatóságához kell (illetve május 20-ig kellett!) benyújtani – tájékoztatta lapunkat Szatlóczkiné Diszházi Katalin.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!