Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.13. 06:25

A nagyi és az albérlet

<p>Semmi csodálkoznivaló nincs azon, ha a nők harmincon felül vállalnak babát, és persze örök a dilemma, hogy mi a jobb: ha nehéz körülmények között, de nagy szeretetben nevelkedik több gyerek, vagy ha egy családban csak egy születik. <strong>Száraz Ancsa jegyzete<strong></strong></strong></p>

Hogy miért nem születik sok gyerek? A szakemberek lázasan keresik az okokat, ám azt hiszem, teljesen fölösleges mélyebb összefüggések után kutatni: azok, akik nem azért vállalnak gyereket, hogy az eltartsa őket, megpróbálnak stabil anyagi hátteret teremteni, mielőtt úgy döntenek, hogy bővülhet a család. Ez ma nem egyszerű, így semmi csodálkoznivaló nincs azon, ha a nők harmincon felül vállalnak babát, és persze örök a dilemma, hogy mi a jobb: ha nehéz körülmények között, de nagy-nagy szeretetben nevelkedik több gyerek, vagy ha egy családban csak egy születik, de neki jobb életet teremthetnek szülei?

Hogy miért nem születik sok gyerek? A társadalom, bár elvárja, hogy a nők jó magyar anya módjára szüljenek legalább három gyereket, nem könnyíti meg a helyzetüket, sőt! Melyik munkahelyen nézik jó szemmel azt a fiatal nőt, aki még szülés előtt áll? A kisgyerekes anyukák sincsenek jobb helyzetben: őket azért nem szeretik főnökeik, mert ha a kicsi beteg, a mama természetesen azonnal ugrik, otthagyva csapot, papot és persze a munkát. A fiatal házasok nem akarják, hogy gyerekük egy albérletbe szülessen, és azt sem, hogy mivel látástól vakulásig dolgoznak, a csöppséget a nagyi nevelje, így beletörődnek abba, hogy a gyerekvállalást számukra csak a nem túl közeli jövő hozhatja el. Hát, talán ez az oka, hogy nem születik sok gyerek.

Kapcsolódó cikkek:

  • Kedvteremtő hét gyermekvállaláshoz
    A párok zöme hosszú latolgatás után mer csak felvállalni egy új kis életet. Akik viszont már várják a babát, megkedvelték a Születés Hetét.
  • Gyermekvállalás kontra munkaerőpiac
    Vannak pályakezdő fiatal hölgyek, akik alig várják, hogy végre dolgozhassanak, és egy kis pénzt kereshessenek. A felvételi beszélgetésen pedig szembesülnek a következő kérdéssel: akar-e gyereket?

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!