Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.01. 12:44

A beton is kiszínezhető - virágokkal

<p>Belső udvarok, gangos lépcsőházak, kövekkel kirakott terek is virágozhatnak.A többnyire erőszakos futónövények a kövek között is utat törnek maguknak s a függőleges falakra is felkúsznak.</p>

A napjainkban is divatos belső udvarok megtalálhatók irodákban, középületekben, hotelekben is. Léteznek régi bérházakban, új építésű lakóparkokban, de családi villákban is. A magukban kopár tereket ilyenkor tavasszal sok élőlénnyel, illatos pompás virágokkal élővé varázsolhatjuk. Ezekre a helyekre kifejezetten alkalmasak a dézsás növények, a függőkosarak. A többnyire erőszakos futónövények a kövek között is utat törnek maguknak s a függőleges falakra is felkúsznak, ezért érdemes választani közülük néhány példányt. Telepítésükkor fontos odafigyelni, hogy az edények stabilak legyenek, a függőkosarak jól bírják a terhet, még véletlenül se fordulhasson elő baleset.

Balkonnövények arzenálja
Muskátlik, petúniák, begóniák, törpedáliák, verbénák és még számtalan más virág ékesítheti az ablakokat, teraszokat. Fontos, hogy csak hasonló fény-és vízigényű növényeket ültessünk össze. A balkonláda alján legyenek lyukak, ezeken keresztül távozik el a felesleges víz. A láda aljára tegyünk fakérget, amely összegyűjti és felszívja a túlöntözésből adódó nedvességet, így megkímélve a növény gyökereit az esetleges rothadástól. A faj és fajta kiválasztásánál vegyük figyelembe az ültetési hely fény-és szélviszonyait. Környezetünk bevált növényeit ültessük, de próbálkozhatunk egy-egy újdonsággal is a növénytársításokban. A vásárolt növényt a lehető leggyorsabban ültessük el, óvjuk a kiszáradástól és sérüléstől. Árnyék- és belátás elleni védelemre a legjobbak az egynyári növények ( pl. hajnalka, bükköny, szulák, feketeszem, sarkantyúka), amik indáik segítségével gyorsan növekednek és gyönyörű virágdíszben pompáznak.

Fontos a föld is
A kereskedelemben nagy választékban kaphatóak a speciálisan összeállított földkeverékek, amelyek biztosítják az optimális fejlődést, és a bőséges virágzást. Garantált minőségű, megbízható virágföldet keressünk. Gyakori hiba, amikor a kertből, erdőből hozott földdel töltik meg a balkonládát, esetleg azt keverik virágfölddel. Sok-sok kórokozó, károsító, gyommag kerülhet bele a balkonládába. A silány tápanyagtartalmú, agyagos, levegőtlen talajban stagnál a fejlődés, sokszor elpusztulnak a frissen ültetett palánták. A kertben szakszerűen érlelt komposzt viszont alkalmassá tehető virágföldként történő felhasználására.

A tápanyagról
A zsákos virágföldek többnyire tartalmazzák a növény számára fontos tápanyagokat. Közvetlenül ültetés után nem ajánlott tápoldatozni a növényeket, várjunk 2-3 hetet, amíg kellően átszövik gyökereikkel a talajt. A virágképzés időszakában, illetve a nyári melegben amikor "legéhesebbek" növényeink, fontos az egyenletes tápanyagellátás. A legkényelmesebb, a szabályozott tápanyag leadású, lassan ható műtrágya használata. A virágtartó űrtartalmának elegendő tabletta, vagy granulátum a talajba helyezve megkezdi növényeink folyamatos ellátását, csak rendszeresen öntözni kell. Legelterjedtebb a tápoldatozás.

Vásárláskor minden esetben olvassuk el a termékismertetőt, hasonlítsuk össze a tápanyagtartalmat /N-nitrogén, P-foszfor, K-kálium/ és ez alapján a növényeink igényének legmegfelelőbbet válasszuk. Egyes dísznövények, mint a futópetúnia a magasabb vastartalmú /Fe/ tápoldatokat igényli, ezért vastartalmú tápoldatot használjunk A felhasználási útmutatót pontosan tartsuk be, mivel a túlzott tápoldatozás helyrehozhatatlan károkat okozhat. Az elvirágzott részeket folyamatosan távolítsuk el a növényről. Ez serkenti a virágképződést, csökkenti a gombás megbetegedések terjedését. Növényeink egészségi állapotát folyamatosan ellenőrizzük, s ha szükséges védekezzünk a jelenlevő kórokozó, vagy kártevő ellen.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!