Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.30. 06:49

A betegturizmus kora

<p>Mi, magyarok nem vagyunk túlságosan mobilak. Míg tőlünk nyugatabbra egyáltalán nem jelent gondot az akár száz kilométerre lévő munkahely, mi sem egy jobb lehetőség, sem egy több fizetéssel és jobb körülményekkel kecsegtető állás miatt nem utazunk. <STRONG>Száraz Ancsa jegyzete<STRONG></STRONG></STRONG></p>

Ez talán magyar betegség, mint ahogyan az is, hogy a betegség viszont megmozgat bennünket. Ha műtétről vagy nagyobb beavatkozásról van szó, nekünk nem jó a helyben lévő kórház: azt hisszük, hogy messzebb jobbak az orvosok, biztosabb a gyógyulás, miközben a távolabb élők a mi kórházunkról gondolják ugyanezt.

Nyilvános lett a várólista, így aki úgy dönt, hogy nem akar négy hetet várni egy szürkehályog műtétre, az felkerekedik, és odamegy, ahol ezt fele annyi idő alatt elintézheti. Ez jól hangzik, mondhatni betegbarát megoldás, ám érdemes meghallani a szakember szavát, aki azt mondja, hogy félő, hogy a várakozási idő miatt a betegek nem a jól felszerelt intézményeket választják, hanem a kisebb, távolabbi kórházakban műttetik meg magukat, vállalva az esetleges kockázatot.

Érdemes tehát nemcsak a várólistát böngészni az interneten, hanem azt is, hogy az adott kórház mennyire felszerelt, milyenek az eredményességi mutatóik, vagy hogy mennyi a munkájukra érkező panasz. S mivel ezek az adatok is nyilvánosak, az összkép elérése nem több mint néhány gombnyomás.

Kapcsolódó cikkek:

Alattomosan érkezik a betegség
A méhnyakrák rejtve, tünetek nélkül fejlődik esztendőkön át – e betegség miatt azonban minden második percben meghal egy nő a világon.

Ezerarcú betegség: sclerosis multiplex
A férjemnél sclerosis multiplex betegséget állapítottak meg. Szeretnék többet tudni a betegségről, és hogy tartanak-e SM foglalkozásokat Nyíregyházán – fordult lapunkhoz máriapócsi idős olvasónk.

Gyógyítható-e a májrák - a betegség lefolyásáról
Szerdán olvasónk azt kérdezte, megmenthették volna-e a nejét a kórházban. A betegségről, a Magyar Rákellenes Ligától tudtunk meg hasznos információkat, fontos tudnivalókat.

- Száraz Ancsa -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!