Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.23. 16:44

Utánképzésdömping várható jogsiügyben

<p>Nyíregyháza - Szerdai telefonos fórumunkon a jogosítványé volt a főszerep. A legnagyobb arányban az utánképzésről érdeklődtek olvasóink Simkó Istvántól, a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyíregyházi irodájának főosztályvezető-helyettes.<br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/jogositvany-vezetes-nyiregyhaza-auto.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

E nagyfokú érdeklődést feltehetően az váltotta ki, hogy május 1-jétől a rendőrök kemény büntetést rónak ki a közlekedésben elkövetett szabálytalanságokért. Az eddig feltehetően jogosítvány nélkül közlekedők, félve a szigortól, inkább a törvényes utat választják. A kérdezők az irányban érdeklődtek, hogy a bevont vezetői engedélyüket milyen módon szerezhetik vissza.

Feltárás után képzés

– A bevont vezetői engedély visszaszerzésének módja: bírói ítélettel, határozattal, személyi igazolvánnyal és némi pénzzel (személygépkocsi esetén ez 16 ezer forint) fel kell keresni a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyíregyháza, Törzs utca 108. sz. alatti (az örökösföldi buszvégállomásnál lévő) irodáját. Itt megfelelő tájokoztatást kapnak a további teendőkről – válaszolta az érdeklődőknek Simkó István.

 – Az utánképzés két részből áll: az első az úgynevezett „feltárás”, melynek során a képzésre kötelezett járművezető számítógépes tesztlapot tölt ki, járművet vezet, illetve pszichológussal beszélget. E három telejesítmény eredményétől függ, hogy milyen csoportos képzésen kell az illetőnek részt vennie. A második rész pedig az utánképzési foglalkozások szervezett formában történő végzése. A programok közötti foglalkozások vizsgával zárulnak.

A sikeres végzés után az utánképzettek igazolást kapnak, melyet az eltiltás lejárta után az illetékes okmányirodába kell leadni, s ahol a vezetői engedélyüket visszaadják. Sokan úgy gondolják, hogy az eltiltás lejárta után lehet csak bejelentkezni utánképzésre irodánkhoz. Ez nem így van, már az eltiltás jogerőre emelkedése után is kezdeményezheti az ügyfél az utánképzését. – mondta a főosztályvezető-helyettes.

Szigorúbb pontrendszer

Január 1-jétől lépett életbe, s ezzel szigorodott a közúti közlekedési előéleti pontrendszer. A legfontosabb tudnivalók erről: kettőről három évre emelkedett a pontok számítási ideje. Továbbra is lehetséges az önkéntes utánképzési részvétellel a büntetőpontok csökkentése. Az igazoláskor nyilvántartott pontok számát 12 pontig 9 ponttal, 13–17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni, míg 18 pontnál bevonják a vezetői engedélyt 6 hónapra, amely már utánképzésre kötelezi a járművezetőt – mondta a főosztályvezető-helyettes ugyancsak olvasói kérdésekre.

Elektronikus úton
A jogosítványszerzéssel kapcsolatban többen érdeklődtek az elektronikus jelentkezési lehetőségről. Bejelentkezni, illetve a jelentkezési lapot letölteni az alábbi internetcímen lehet: www.nkh.gow.hu.

Kapcsolódó cikkek:

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!