Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.14. 07:55

Mérlegeljünk, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket!

<p>Levelek, telefonhívások és online fórum-hozzászólások sokaságában mesélték el olvasóink saját történetüket, miként „vásároltak be” egy-egy termékbemutatóval egybekötött utazás alkalmával.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Fogyasztovedelem%20video_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Megkerdeztuk%20-%20Termekbem.%20kirandulasok_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Nagy visszhangot váltott ki a közelmúltban annak a 81 éves újfehértói néninek az esete, aki félmillió forintért vett párnát egy fiatal pártól. Elmondása szerint azért vette meg a párnákat, mert az idegen nő nagyon kedves volt, és azt mondta, hogy ha 370 ezer forintért megvásárol egy gyapjúpárnát, két másikat ingyen kap. Az asszony kifizette a pénzt, sőt, zavarában 200 ezer forinttal többet adott.

Levelek, telefonhívások és online fórum-hozzászólások sokaságában mesélték el olvasóink saját történetüket, miként „vásároltak be” házaló árusoktól, illetve egy-egy termékbemutatóval egybekötött utazás alkalmával. Olykor a termék minősége, olykor a fizetendő számla végösszege okozott csalódást a vevőknek. Mire figyeljünk, ha ilyen körülmények között vásárolunk? Van-e mód elállni az üzletkötéstől, ha a kirándulásból hazatérve meggondoljuk magunkat? Mit mond a jog, és milyen bölcs tanácsokat tartogat ez ügyben a fogyasztóvédelem? Utánajártunk!

A lélektani hadviselés a legjobb szó arra, ami egy termékbemutatón folyik. Úgy érezhetjük, olyasmire vesznek rá, amit szabad akaratunkból nem tennénk, a meggyőzés általános pszichológiai törvényszerűségek ismeretén alapul. Általában olyan terméket kínálnak, melyet ritkán vásárolnak az emberek és drága. Első körben igen nagy összegért kínálják az árucikket, majd fokozatosan engedményeket tesznek, plusz ajándékot adnak.

A vevő egy idő után megpuhul, félig igent mond, úgy tűnik, érdekli a termék. Foglyul esik a lélektani nyomásgyakorlásnak, úgy érzi, csak akkor szabadul végre, ha vesz valamit. Többnyire alig hagynak gondolkodási időt, az áru anyagi vonzatát előnyösnek tüntetik fel. Nehéz kilépni ebből a helyzetből, az egyetlen módja, ha ismerjük ezeket a „trükköket” és felülemelkedünk a helyzeten. Természetesen meglehet, hogy a felkínált terméket tényleg épp nekünk találták ki, és hosszabb, alaposabb megfontolás után is igazán szeretnénk megvenni annyiért, amennyibe kerül.

– A növekvő panaszok nyomán nemrégiben kezdtük alaposan kivizsgálni a televíziós betelefonálós játékok és a termékbemutatókkal egybekötött buszos utazások fogyasztóvédelemmel kapcsolatos körülményeit, szabályszerűségét. Összesített tapasztalatokkal még nem tudok szolgálni, de tény: szinte minden alkalommal találtunk valamilyen hiányosságot. A buszos kirándulásokon nem egyszer helyszíni banki kölcsönszerződésekkel „csalják csapdába” a vásárlókat, elállás esetén ennek visszavonása nem éppen problémamentes – mondta el Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.

Kapcsolódó cikkek:

- Palicz István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!