Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.28. 12:44

Igent mondtak az orosiak Nyíregyházára

<p>Nyíregyháza-Oros - Hosszú folyamat ért véget vasárnap, az orosiak a jövőjükről dönthettek. A 3460 érvényes szavazatból 1233 voks szólt az elszakadás mellett, 2227-en viszont arra szavaztak, hogy Oros maradjon Nyíregyháza része.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-oros-nepszavazas-eredmeny.wmv/viewer.html" target="_blank">Orosról mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Több mint egy esztendővel ezelőtt, 2007. március 14-én alakult meg a településegyesítés megszüntetését előkészítő bizottság Oroson, mely rengeteg tanulmányt készített arról, miként boldogulna Oros, önálló településként. Úgy látták minden jogi, műszaki és anyagi feltétel adott a megyeszékhelytől való elszakadásra, és az azt követő működésre így aláírásgyűjtésbe kezdtek, melyben azok támogatását kérték, akik az elszakadás mellett vannak. Mintegy 1700-an szignálták az ívet, ahol népszavazás kiírását kérték a témáról. A procedúra vasárnap megtörtént a lakosság csaknem 60 százaléka járult az urnák elé.

Az eredményről pro és kontra

A 3460 érvényes szavazatból 1233 voks szólt az elszakadás mellett, 2227-en viszont arra szavaztak, hogy Oros maradjon Nyíregyháza része. Az eredményről megkérdeztük Csabai Lászlónét, a megyeszékhely polgármesterét, és Szuhóczky Gábort, a leválást kezdeményező előkészítő bizottság tagját.

- Nagyon örülök az eredménynek, s annak is, hogy a kampány végig normális mederben folyt, s a szavazás is demokratikus módon lezajlott. Az eredmény ismeretében át kell tekinteni, mi a legfontosabb teendőnk Oroson, s ehhez a teljes lakosság véleményére kíváncsiak vagyunk. Üljünk le, nézzük meg minek van realitása, s fogjunk össze Orosért! Nagyon köszönöm az orosiak voksait, azt kívánom dolgozzanak együtt a lakóhelyükért. Én ehhez partnerséget ajánlok és készek vagyunk a közös munkára - kommentálta a végeredményt Csabai Lászlóné.

- Az előkészítő bizottság hajnal 2-ig értékelte a történteket. Örülünk annak, hogy ennyien éltek a demokrácia adta jogukkal, s elmentek szavazni. Ez azt mutatja, hogy az orosiak élénken érdeklődnek sorsuk iránt. Az igenek és nemek közötti különbség viszont azt jelzi nekünk, hogy az egyértelmű bizalmat az önkormányzat kapta, nem az kell az embereknek, amit mi kínáltunk nekik. Belenyugodtunk az eredménybe, egy éven belül biztosan nem indítunk hasonló kezdeményezést, de mivel nem azonos a véleményünk, ezért nem kívánunk együttműködni az önkormányzattal - mondta el lapunknak Szuhóczky Gábor.

Kapcsolódó cikkek:

  • Oros nem válik - derült ki vasárnap estére
    Az összes szavazat megszámlálását követően a nem hivatalos végeredmény szerint döntő többséggel a Nyíregyházához tartozásra szavaztak a vasárnapi választáson az orosiak.

  • Újabb fórum hétfőn Oros "sorskérdéseiről"
    Milyen sors vár Orosra, ha önálló lesz? Mi valósulhatott volna már meg egy valódi településfejlesztési akció keretében idén? Mekkora a tétje az április 27-ei népszavazásnak?  

  • Érvek és ellenérvek Oros leválásához
    "Mi vagyunk a 20. választókerület lakót, s úgy tűnik, a város huszadrendű lakosként is kezel bennünket.”

  • Oros önnállóságáról vitáztak
    Dr. Szemán Sándor, a megyeszékhely jegyzője már hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, mellyel népszavazás kezdeményezhető Oros önállóságáról, melynek nincsenek jogi akadályai.  

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!