Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.11. 13:37

Vendégszeretőek az emberek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

<p><P>Nyíregyháza - Nemcsak a vendégszeretet, a turisták a megélt élményei is fontosak, ezért nem elég csak az értékeinket bemutatni.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/turistak-turizmus-szabolcs-szatmar-bereg-megye.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></P></p>

12:30: Szerveznek ökotúrát, viszik a vendéget vadlesre

A víz miatt sok a horgászvendég, az Ágnes ház is a Holt-Tisza partján van Tiszadobon.

A falusi turizmus keretében 10 éve várja a hazai és  a külföldi vendégeket a tiszadobi Ágnes házba az Oláh család. Egy százesztendős parasztházat alakítottak ki ere a célra, s berendezték stílszerűen paraszti bútorokkal.

– Szezonális jellegű a falusi turizmus, júliustól szeptember közepéig jönnek hozzánk a vendégek – mondja az édesanya, Oláhné Nagy Ágnes. – Valójában ez nekünk éppen így jó, hiszen a családban mindenkinek van munkahelye, s a pedagógus férjem és a szintén pedagógus leányom a nyári szünidőben ráér arra, hogy foglalkozzon a vendéglátással.

A víz miatt sok a horgászvendég, a mi házunk is a Holt-Tisza partján van. Inkább hazai vendégeink vannak, külföldi turisták ritkábban járnak erre. Talán jobban kellene reklámoznunk a szálláslehetőséget.  Egyébként voltak már nálunk német, holland és olasz turisták is.

A nyelvvel sincs gond, hiszen a családtagok beszélnek egy-két idegen nyelvet. Programokról is gondoskodunk, vállalunk idegenvezetést, szervezünk ökotúrát, elvisszük a vendégeket vadlesre vagy éppen horgászatra.

12:05: Vendégszeretőek az emberek
Nemcsak a vendégszeretet, a turisták megélt élményei is fontosak, ezért nem elég csak az értékeinket bemutatni.Mind a szervezők, mind pedig az érdeklődők szerint is jól sikerült az elmúlt hétvégén megrendezett Vakáció Utazási Kiállítás, hiszen színes utazási kavalkád várta három napon keresztül az utazni vágyókat a Bujtosi Szabadidő Csarnokban.

Hiányzik a konkrét terv
– A kiállítás évről-évre egyre színvonalasabb, hiszen egyre több kiállító ismeri fel a marketing és a minőségi kínálat fontosságát, viszont hiányzik az a turisztikai „operátor” a megyéből, aki a kínálatot úgy fogja össze, hogy abból ténylegesen turisztikai termék szülessen ami nemzetközileg is kiajánlható legyen – összegezte saját tapasztalatait dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke. A szakember ugyanakkor úgy véli, hogy ez a vásár nem a beutaztatásról szólt. – Nyíregyháza és a megye óriási problémája, hogy nincsenek kész turisztikai csomagok amelyek kínálatban és árban is vonzóak – mondta.

A szomszédos területek ezen a téren is leköröznek minket, hiszen ma már Kárpátaljának is vannak konkrét turisztikai csomagjai. – Az ilyen kiállítások lassan feleslegessé is válnak, hiszen a mai fiatal már nem katalógusból, hanem az internetről választja ki utazásait – tette hozzá dr.Hanusz Árpád.

Szeret, nem szeret?
A legfrissebb felmérés szerint az idegenforgalomhoz való hozzáállás tekintetében hazánk csak a 109. helyre került a 130-ból, az összesítés viszont a 33. legvonzóbb idegenforgalmi célpontnak jelöli a világon. A szakember szerint a két helyezést nem szabad egy kalap alá venni.
– A szatmári, beregi ember nagyon vendégszerető, de még mindíg nem turistabarát, hiszen nem tud a turistával kommunikálni, nem tud összefogni azért, hogy egy kistérség tényleg vonzó turisztikai desztinációvá váljon. Éppen ezért nem általánosítható az elvégzett felmérés, bár kétségkívül van benne igazság.

– A fő probléma az, hogy nem tudjuk megtalálni az értékarányos szolgálatási normákat és nem elég szervezett a belföldi turizmusunk, valamint hiányzik a jó kezdeményezéseket összekapcsoló civil szerveződés.
Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja a megye kiaknázni a természeti értékeit, dr. Hanusz Árpád tömören felel.

– Nyugodtan állíthatom: sehogy. Nagyon kevés a megye természeti értékeit bemutató tematikus út, tanösvény és olyan interaktív bemutatóház ahol a turista élményt szerez. Ne feledjük, a 21. század turistája már nem csak látványra vágyik hanem megélt élményre, is ami jóval maradandóbb mint maga a látvány – tette hozzá.

11:15: A világ 33-ik legvonzóbb idegenforgalmi célpontja Magyarország - áll az éves turisztikai jelentésekben. Ez azt jelenti, hogy kis hazánk olyan nagyhatalmakat előz meg, mint például Thaiföld, Tunézia, vagy Egyiptom.

 A jelentés azonban negatívumokat is tartalmaz. Feltűnően rosszul végzett Magyarország - 130 ország közül a 109-ik lett - a lakosság idegenforgalommal kapcsolatos hozzáállása alapján. A Világgazdasági Fórum üzletemberek és tanácsadó cégek körében végzett felmérése szerint a többség nem ajánlja a magyarországi üzleti utak meghosszabbítását, se pihenési, se más célból.

Cikkünk megpróbálja kideríteni, hogy vajon mi lehet ennek az oka, hogyan látja megyénk idegenforgalmi helyzetetét a turisztikai szakember. Kíváncsiak vagyunk arra is, vajon mennyire vendégszerető a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakossága, mit mondanak a turisztikával foglalkozók, valamint ennek kapcsán visszatekintünk az elmúlt hétvégén megrendezett Vakáció Utazási Kiállításra is.

Kapcsolódó cikkek:

Hazánk utazási kiállításon
Minden év novemberében London ad otthont a világ egyik legnagyobb turisztikai szakvásárának a WTM-nek (World Travel Market)...

Kialakulhat a világörökségi turizmus
A VITOUR találkozókon belül zárásként, októberben írják alá a Tokaj Dekrétumot.

- Varró Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!