Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.02. 17:07

Segítség a haldokláshoz - hospice

<p>Nyíregyháza - Dr. Ellen L. Csikai Amerikából, az Alabamai Egyetemről érkezett Nyíregyházára. A hazájában sikeres professzorasszony a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tart majd előadásokat, s vezet gyakorlatot.</p>

Amint fogalmazott, fél éves itt tartózkodása alatt igyekszik a hallgatóknak minél több tudást, tapasztalatot átadni.

– A szociális munka, illetve a hospice, a haldoklás szociális segítése, az élet végének gondozása, ápolása a fő területem, előadásaim témái is ezek lesznek. Két ok miatt választottam Magyarországot, s főképp a nyíregyházi intézményt: tudomásomra jutott, hogy az Önök országában elsőként Nyíregyházán indul egyetemi szintű szociális munkás képzés, ami igen nagy dolog, az itteni munka méltó elismerése.

Tudtam azt is, hogy Magyarországon viszonylag új területnek számít a hospice, ezért gondoltam, átadom e témában szerzett tapasztalataimat.
Választásomban érzelmi okok is közrejátszottak, hiszen nagyszüleim magyarok voltak, akik igen fiatalon vándoroltak ki Amerikába. Kíváncsi voltam az országra, ahonnan származom.

A hospice csak hazánkban viszonylag új tudomány, amelynek Amerikában már kialakult gyakorlata van. Lényegét Csikai professzorasszony így fogalmazza meg:

– A szó elsődlegesen a halállal foglalkozik. Annak ellenére, hogy már az Önök hazájában is 27 ilyen szolgálat működik, változatlanul tartja magát az állítás és a gyakorlat, amely szerint a haldoklókat többnyire elfekvőkbe, kórházba küldik. Ez pedig nincs jól így. A helyzet reményeim szerint azért fog a jövőben változni, mert az otthoni ápolás, gondozás sokkal olcsóbb, s főleg sokkal emberibb megoldást jelent mint a kórház.

Amerikában e speciális feladat ellátásában ápolók segítenek a családtagoknak, de a szociális munkásoknak is komoly szerep jut. Tény ugyanakkor, hogy az egészségügyi dolgozók ezirányú képzése nálunk is most kezd kifejlődni.

– S hogy milyen tapasztalatokat szerzett a messziről jött vendégprofesszor az eddigi pár hét alatt Magyarországon?

- Kedvesek és segítőkészek az emberek, s ezt az intézmény tanáraira, diákjaira, kollégáimra nézve különösen érvényesnek gondolom - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!