Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.23. 18:45

Nyilvános a Jüttner bizottság jelentése!

<p>A testületet vezető Jüttner Csaba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök beszámolójából kiderül: négy meghallgatott elismerte, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod megyei elnöke a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén felkérte őket, hogy jelen nem lévő küldöttek helyett szavazzanak.</p>

Vass Albert: Nem vagyok párttag

Minden párttól politikai támogatást kaptam, de akkor sem állt szándékomban semmilyen pártban tagsági jogviszonyt létesíteni.

Vass Albertnek, Gulács független polgármesterének fogalma sincs arról, hogy az SZDSZ-ben párttagként tartják-e nyilván. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyilatkozata szerint nincs és az elmúlt években nem is volt párttagszerű kapcsolata sem az SZDSZ-szel, sem más pártokkal.

A Hír TV péntek este számolt be arról, hogy nemcsak a Jüttner-jelentésben szereplő négy álküldött szavazott tavaly az SZDSZ elnökválasztásán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött - a gulácsi polgármester - akinek aláírása szerepelt ugyan a párt elnökválasztási jegyzőkönyvében, de valójában nem jelent meg a küldöttgyűlésen. Vass Albert közölte: 1994-ben és 1998-ban FIDESZ-SZDSZ-MDF támogatással indult a polgármesteri tisztségért a helyi önkormányzati választáson, Gulácson.

Minden párttól politikai támogatást kaptam, de akkor sem állt szándékomban semmilyen pártban tagsági jogviszonyt létesíteni. Lehetséges, hogy akkor aláírtam - sok egyéb, a pártok támogatásával összefüggő nyomtatványok mellett - tagfelvételi nyomtatványt, de belépni akkor sem állt szándékomban - hangsúlyozta.

 

 

Jüttner Csaba kiemelte: a tisztújító küldöttgyűlésen való részvételre és szavazásra harminc borsod megyei tag volt jogosult, hárman az Országos Tanács tagjaként vettek részt a tisztújításon. A meghallgatottak mindannyian egybehangzóan cáfolták Köteles Péter kijelentését, amely szerint T. Asztalos Ildikó azt mondta volna, hogy „Kókára kell szavazni, meg van beszélve vele”.

A bizottság megállapította, hogy négy megyei küldött nem vett részt a küldöttgyűlésen egyik napján sem, de a Fővárosi Bírósághoz benyújtott jelenléti íven az ő nevük mellett is aláírások szerepelnek. Jüttner Csaba közölte: a megyei küldöttek egy része azt mondta, hogy nem volt tudomásuk szabálytalanságokról, öten azt mondták, hogy történtek szabálytalanságok. Jüttner Csaba úgy összegzett, hogy a meghallgatások során bizonyosságot nyert, hogy a visszaéléseket nem Fodor Gábor vagy Kóka János illetve nem a közvetlen kampánystábjaik szervezték.

Az SZDSZ ügyvivői testülete a jelentést átadja a párt jószolgálati és etikai bizottságának, és arra kérik a testület elnökét, hogy tegyen javaslatot a vizsgálatban érintett személyekkel kapcsolatban fegyelmi eljárás lefolytatására.

Az elnökválasztás első fordulójának jelenléti ívei nem állnak rendelkezésre, mert azokat a választásra vonatkozó szabályok alapján megsemmisítették, ezért az akkor esetleg leadott szabálytalan voksok következményeit nem tudták vizsgálni.

Gusztos Péter bejelentette, hogy a párt ügyvivői testülete lezárta a tavalyi küldöttgyűléssel kapcsolatos vizsgálatot – olvasható a párt honlapján.

- Palicz István, Sipos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!