Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.22. 10:42

Mamu századszor ünnepelt

<p>Csengerújfalu - A százéves Szenes Sándorné több szempontból is különleges életutat tudhat maga mögött.</p>

– Mamu – így hívja mindenki Csengerújfaluban a település legidősebb lakóját. Így becézik a mindannyiuk által tisztelt özvegy Szenes Sándornét, aki életének elmúlt száz esztendeje alatt sokuk példaképe, s többtucatnyi helyi gyerek gondozója volt. Igen, Anna néni egy évszázaddal ezelőtt született, egészen pontosan 1908. március 19-én.

A nagy napon, születésének századik évfordulóján a családtagok, a szomszédok, az idősek klubjának dolgozói és a település polgármestere, Csáki Sándorné köszöntötte az ünnepeltet. A példás rendben tartott udvar takaros házában Anna néni meghatottan vette át az önkormányzat ajándékcsomagját és virágcsokrát, s örömmel mutatta a tortáktól, süteményektől roskadozó asztalt és a rajta sorakozó vázák színpompás tartalmát, amelyeket a jelenlévőktől kapott.

 

Szenes Sándorné családja

2 gyerek (már egyikük sem él)

3 unoka

7 dédunoka

7 ükunoka

 

– Az Isten áldja meg mindőjüket – törölgette könnybe lábadt szemét az idős asszony, aki a vendégekkel együtt emlékezett vissza hosszú élete fontos momentumaira. A beszélgetésből kiderült: Szenes Sándorné több szempontból is különleges életutat tudhat maga mögött. Két világháborút élt át, az elsőt gyerekfejjel, a másodikat fiatalasszonyként. Férjével 74 éven át jóban-rosszban kitartottak egymás mellett és házasságukat – mint mondta – két gyerekkel áldotta meg az ég.

Aranyszíve van

Saját lányaival együtt a szomszédban lakó apróságokra is gyakran vigyázott, majd nagymamakorba lépve, három unokája mellett az utcabeli gyerekek Mamuja is lett.

– Nagyon szerettük! Ha rosszalkodtunk, megfenyegetett bennünket a görbe bottal, de mindig tudtuk, aranyszíve van – simogatta meg az ünnepelt kezét a köszöntők között lévő – ma már felnőtt – egykori szomszéd kislány.

– Papa halála óta, 2000-től egyedül él a mamánk – folytatta a megkezdetteket az Anna nénit gondozó unoka, Sáfár Gyuláné, s elmondta: nagymamája a nap nagy részét az ágyban tölti.

Néhány éve még eljárt az idősek klubjába, aztán az intézmény munkatársai látogatták rendszeresen és a település görög katolikus lelkésze is felkereste időnként.

– A látása sokat romlott, így olvasni már nem tud és tévét sem szívesen néz – említette Sáfár Gyuláné, mire Anna néni elmondta: gyakran felzaklatták a televízióban látott, pusztításról szóló hírek.

– Jobb nekem így csendben, nyugodtan. Imádkozok, sétálgatok az udvaron és a virágoskertemet rendezgetem az unokámmal együtt – összegzett az ünnepelt, utalva ezzel a hosszú élet titkára is.

Mint Csáki Sándorné elmondta, Anna néni a második a településen, akit századik születésnapján köszöntött az önkormányzat képviseletében. A korábban a település legidősebbjének számító szépkorú lakó 102 évet élt, a Szenes Sándornét köszöntők így hát azt kívánták, Mamu még ennél is tovább legyen a csengerújfaluiak összetartó közösségének tagja.

 

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!