Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.04. 12:24

Kacsatojásokból keletkezett a világ?

<p>Nyíregyháza - Kalevala-fesztivált tartottak a Kertvárosi Általános Iskolában. kiállítás nyílt finn tárgyakból és könyvekből, az eposz szerinti világgenezis origami technikán elevenedett meg. Verselők és rajzolók versengtek.</p>

A több mint negyed évszázados múltra visszatekintő testvériskolai kapcsolat okán Abonyiné Antal Anna a finn hét keretében minden évben megrendezi a Kalevala-fesztivált a Kertvárosi Általános Iskolában. Így volt ez idén is, kiállítás nyílt finn tárgyakból és könyvekből, az eposz szerinti világgenezis origami technikán elevenedett meg.

Városi versenyen mutatták meg tehetségüket a versmondó és a rajzoló általános iskolások, részletek hangzottak el a híres kantelésről, a „vénséges vén” Vejnemöjnenről, a csodamalom elkészítőjéről, Ilmarinenről, és a kacsatojásokból keletkezett világról.

A Kalevala-részletekből készített illusztrációk készítőit Vízasszonya ihlette meg, aki térdét kiemelve a vízből, segített fészkelő helyet találni a kacsának. Mások a tört tojásból keletkezett földet, napot, csillagokat, vizet, felhőt, erdőt jelenítették meg, de akadt olyan rajzoló is, aki a tűz keletkezését festette meg a finn eposz alapján.

Helyezettek

Versmondó kategória:

1. Bukovinszki Enikõ

2. Kiss Petronella és Pálóczy Szilvia

3. Balogh Barbara

Különdíj: Pankotai Bernadett

Rajz kategória:

Alsó tagozat:

1. Lizák Laura

2. Fodor Dávid

3. Zilahi Eszter

Felsõ tagozat:

1. Bak Laura

2. Szolanics Vivien

3. Molnár Fanni

Különdíj: Berei Vivien

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!