Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.06. 06:37

Hogyan segíthetünk az SNI gyermekeken?

<p>Nyíregyháza - A sajátos nevelési igényű tanulók (SNI gyermekek) nehezen tudnak beilleszkedni felnőttkorukban a munka világába, ezért az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségek megszerzése kiemelten fontos számukra. <dia width="900" height="700" alt="Hogyan segíthetünk az SNI gyermekeken? 2008.03.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hogyan_seg_thet_nk_az_SNI_gyermekeken__2008/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hogyan segíthetünk az SNI gyermekeken? 2008.03.06." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-SNI_konferencia_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az iskolarendszerű (köz)oktatás máig nagy dilemmája, hogy milyen pedagógiai megoldásokat tud alkalmazni azoknak a tanulóknak az érdekében, akik valamilyen ok miatt nem vagy csak komoly nehézségek árán válnak beilleszthetővé az iskolarendszerbe.

Az iskolának és az illetékes kormányzati szerveknek megfelelő választ, és jó megoldást kell találnia a probléma kezelésére – hangzott el a Tendenciák a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált oktatás-nevelésében című, Nyíregyházi Főiskolán tartott szakmai konferencián.

A Képzési és Továbbképzési Intézet, valamint a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola szervezte programon az „Esély a teljes életre!” gondolat jegyében kiderült: bár törvényben garantált a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált oktatás-neveléséről való megfelelő gondoskodás, nem kevés kihívással néznek szembe az érintett fiatalok, járjanak klasszikus vagy speciális iskolába.

Sajátos nevelési igényű gyermekek azok a fiatalok, akiknek vagy valamilyen fogyatékosságuk van, vagy a tanulásban akadályozottak, és nehézségekkel küzdenek. Többletszolgáltatásra van szükségük, hogy esélyt kapjanak a felzárkózásra, a teljes életre.

1993 óta egyaránt választhatják a klasszikus iskolatípust, illetve a speciális oktatási intézményt, vagyis a szegregált és az integrált képzést. Adósok vagyunk ezeknek a gyerekeknek! Sokat kell még tennünk azért, hogy ne csak a paragrafusok szintjén, hanem a gyakorlatban is teljes mértékben megvalósuljon az esélyegyenlőség, az oktatáshoz való egyelő hozzáférés elve, és a speciális többletszolgáltatások köre.

Hazánkban sajnos nagy különbségek mutatkoznak a szolgáltatások színvonalában – mutatott rá előadásában dr. Perlusz Andrea, gyógypedagógus, főiskola adjunktus. A speciális pedagógia szakos tanár hozzátette: a szakma az integrációban látja a siker titkát.

– Elengedhetetlen, hogy a fogyatékkal élők hozzáférjenek minden elérhető tudáshoz és a szükséges szakértelemhez. Ennek első lépése az alapképzés, majd az élethosszig tartó tanulási lehetőségek egyéb formáinak igénybevétele.

Hazánkban jelentős pozíciókat töltenek be mozgáskorlátozott, hallássérült, látássérült emberek, számtalan érdekvédelmi és egyéb funkcióban, munkaterületen megállják a helyüket. Egy sérült ember számára a tanulmányi időszak sem könnyű, nem beszélve az elhelyezkedési nehézségekről – mondta Bodorné Németh Tünde, az ELTE főiskolai tanársegédje.

Speciális iskolák, integráció

Az integráció (együttnevelés) általános megközelítésben azt jelenti,

hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek, fiatalok beilleszkednek ép társaik

közé. Ez a nevelésben-oktatásban történik meg a többségi nevelési-oktatási

intézményben.

A sajátos nevelési igényű tanulók többsége továbbtanul az általános

iskola befejezését követően, többnyire speciális szakiskolákban.
Sajátos nevelési igényű tanuló a testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos,

autista/autisztikus, halmozottan fogyatékos, valamint a pszichés fejlődés

zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott

gyerek.

Azok a fogyatékos emberek, akik fiatalkorukban integrálódnak a

többségi intézményekbe, nagy valószínűséggel megszerzik azokat az általános

és szakmai ismereteket és szakértelmet, amely szükséges a későbbi helytálláshoz

a munkaerőpiacon.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!