Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.25. 10:56

Nem éretlenek a „zöldek”

<p>Vásárosnamény, Szatmárnémeti - A diákoknak kizárólag bio alapanyagokból kellett sütni és főzni és környezetvédelmi versenyen. <A href="http://apps.szon.hu/download/kmtippek/beregi_zoldek.pdf"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/SysRes/Sites/SZON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" />&#160;<B>Beregi zöldek. A vásárosnaményi gimnázium nemzetközi programjáról szóló korábbi írásunk letölthető</B></A></p>

– A napokban ötödik alkalommal rendeztek vetélkedőt a Közös ügyünk nemzetközi környezetnevelési ifjúsági együttműködési programsorozat keretében. A határokon átívelő középiskolás projekt rendezvényének helyszíne ezúttal a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium volt.
– A helyi és a vásárosnaményi középiskolák közötti környezetvédelmi vetélkedőnek az Együtt Európában nevet adtuk – tájékoztatott Toldi Zoltán, a naményi Természetbarát Diákkör vezetője, a program koordinátora, hozzátéve: – Négy éves múltra tekinthet vissza a vásárosnaményi gimnázium diákköre, a MagyarTermészetvédők Szövetségének tagszervezete, a civil partnerek, valamint a szatmárnémeti középiskolák közötti együttműködés. Szatmáron közel húsz iskola (közöttük a szlovákiai Nagykapos) képviseltette magát.

Nevezésképpen a boltokban kapható élelmiszerek kapcsán kiszámolták, hogy az egyes áruféleség milyen messziről származnak, s a feleslegesen „megtett” kilométerrel szennyezik környezetüket. A rendezvényen hazánk és Románia környezetvédelmi tárcái, illetve zöld hatóságai is küldtek képviselőt, s Szatmárnémeti polgármestere is megjelent.

Nagy Zoltán, a romániai Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Minisztériumának államtitkára köszöntötte a résztvevőket, majd a végén Ilyés Gyula szatmári városvezetővel és dr. Vilmányi Zoltánnal, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hatóság igazgatóhelyettesével adták át a díjakat. A győztes a naményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, második a helyi Hám János Líceum, harmadik pedig a vásárosnaményi Babus Jolán Kollégium csapata lett.

– Úgy véljük, eddigi eredményeink példát mutatnak a felnőtt társadalomnak is, és hozzájárulnak szülőföldünk, a sokszínű Felső-Tisza vidékének fejlődéséhez és a jobb életfeltételek megteremtéséhez – hangsúlyozta Toldi Zoltán.

- Kovács Bertalan -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!