Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.01.02. 17:14

Vizsgák alatt, tandíj előtt

<p>Nyíregyháza - Az év első napjaiban már javában zajlanak a vizsgák a Nyíregyházi Főiskolán. A hallgatók többsége a szóbelire vár, de vannak, akik írásban adnak számot tudásukról. <dia width="850" height="630" alt="Vizsgák alatt, tandíj előtt 2008.01.02."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vizsg_k_alatt__tand_j_el__337_tt_2008_01_02/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vizsgák alatt, tandíj előtt 2008.01.02." /></a></dia></p>

15:00: – Úgy tudom, minket már nem fog érinteni ez az új rendszer – mondta Tomán Zoltán, a főiskola harmadéves hallgatója. – Én levelező tagozatosként úgy gondolom, ez elsősorban a nappalisok számára lehet majd teher, hiszen nekik nem lesz lehetőségük az iskola mellett dolgozni.

Remélem, a tandíjból tudják majd fejleszteni az intézményt. Én felvettem a diákhitelt, mert szükségem volt rá. Nagyon hasznos segítségnek tartom. Szerintem jó befektetés is, hiszen, ha az embernek már van munkája, akkor nem jelenthet problémát a hitel törlesztése sem. Diploma nélkül azonban nem tud az ember elhelyezkedni.

14:15: Az ősz folyamán a nyíregyházi intézmény diákjai is kifejtették véleményüket a FER-rel kapcsolatban. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája készített is egy alternatív tandíjjavaslatot, melyet eljuttatott a minisztériumnak.

Az OKM a javaslatot nem fogadta el, de kijelentette, kész tárgyalni a hallgatókkal.
– A minisztérium elutasította az ajánlatainkat – mondta el telefonon kérdésünkre Ander András, a Nyíregyházi Főiskola Hallgatói Önkormányzatának elnöke. – Továbbra sem értünk egyet a tandíj bevezetésének jelenlegi rendszerével. Véleményünk szerint az új megoldás lehetetlen helyzetbe sodorja azokat, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek. Biztosan sokan meg fogják gondolni, hogy elkezdjék-e tanulmányaikat ilyen költségek mellett.
Ander András kifejtette, a főiskola Szenátusának ülésein a Hallgatói Önkormányzat négy tagja vesz részt, és szavaz. Ők a továbbiakban is eredeti álláspontjukat képviselik.

13:50: A diákok tudják, 2008-ban komoly változások várhatóak a magyar felsőoktatásban. A fejlesztési részhozzájárulás bevezetése nem csak a politikai pártok, hanem a hallgatói szervezetek és az Oktatási és Kulturális Minisztérium között is komoly vitákat váltott ki.

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatta a minisztérium tervét, tehát a FER-t az újévben már bevezetik. Kérdés, hogy ez mely hallgatókat érinti, és milyen mértékben.

A Nyíregyházi Főiskola Képzésszervezési Osztályának vezetője válaszolt lapunk kérdéseire. – Azoknak, akik 2007 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat a felsőoktatási intézményekben, nekik kell fizetniük a fejlesztési részhozzájárulást – mondta Csizmadia Valéria. – Az alapképzésben résztvevőknek 105.000, míg a mesterképzésben tanulóknak 150.000 forintot kell fizetniük egy tanévben.

Első alkalommal 2008 szeptemberében kell átutalniuk az összeget a diákoknak. A mi intézményünkben a Neptun 2000 rendszeren keresztül történhet a befizetés.

A hallgatók a gyűjtőszámlájukon elhelyezett összeget a regisztrációs héten kell, hogy átutalják a főiskola számlájára. Nem kell fizetniük a tandíjat a hátrányos helyzetű hallgatóknak, a GYES-en vagy GYED-en lévőknek, a doktoranduszoknak és a költségtérítéses rendszerben tanulóknak sem. Lehetőség nyílik arra, hogy a FER-t fizetők megfelelő indokok esetén, részletekben fizessék az összeget.

A jogszabályok értelmében egy intézmény hallgatóinak 15 százaléka mentesülhet a tandíj befizetése alól. Most dolgozzuk ki, hogy milyen szempontok alapján válogassuk ki az érintettek körét. A döntést a Nyíregyházi Főiskola vezetése előreláthatólag februárban hozza meg.

Kapcsolódó cikkek:

- Szabolcsi Richárd -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!