Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.01.02. 06:28

Kilenc gömböc – ez nem mese!

<p>Jövőre nagyobbat öljünk! – koccintottak a szatmári fogópálinkával a tavalyi év végén tartott Gömböcfeszt versenyzői. A térség utolsó 2007-es turisztikai rendezvényén kilenc csapat engedett betekintést a hagyományos disznótorba.</p>

A térség utolsó 2007-es turisztikai rendezvényén kilenc csapat engedett betekintést a hagyományos disznótor menetébe, s mérte össze gömböckészítésben és sütés-főzésben tudását.
– A fiatalok többsége nem látott még hagyományos disznótort, amelyhez hozzátartozott a szalmaperzselés, a hájastészta-sütés, a disznótoros vacsora málékásás töltöttkáposztával, hurkával, kolbásszal megrakott asztala. Hungarikumok a már-már feledésbe merülő műveletekkel készített népi ételek, ezért szeretnénk hagyományt teremteni rendezvényünkkel – emelte ki Juhász András polgármester, majd az ősi sertésfajták jellemzőit ismertette.

Kéményseprő verselt

A főzőverseny eredménye:

1. helyezett: Olcsvaapáti
2. helyezett: Kömörő
3. helyezett: Fehérgyarmat

– Szükség van a néphagyományt újjáélesztő rendezvényekre, s meggyőződésem, hogy a szatmári térség egyetlen kitörési pontja a turizmus lehet – hangsúlyozta a rendezvényt megnyitó dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus megyei szervezetének elnöke és a Gömböcfeszt jelentőségéről szólva elmondta: a néphagyomány felélesztésével a fiatalok képet kapnak elődeik életéről, közkinccsé válik a térség kultúrája, s az ide látogatók mellett a helyieknek is élményt nyújt a találkozó.
Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő mint mondta, a magyarság megőrzésében, a hagyományok átörökítésében látja a rendezvény elsődleges hasznát, hiszen a gömböckészítés fortélyait ma már szinte csak az idősek ismerik.

A jelenlévőknek a kéményseprőnek öltözött helyi Ács László humoros verssel kívánt sikeres versenyzést, jó szórakozást és boldog új évet. A Gömböcfeszt programját az általános iskolás gyerekek disznótoros vacsora-játéka színesítette.
Mi a gömböc?
A gömböc a disznó kásás töltelékkel megtöltött húgyhólyagjának, gyomrának vagy vakbelének legelterjedtebb népnyelvi elnevezése. Tölteléke sokszor teljesen megegyezik a fehér vagy véres hurkáéval. A gömböcöt kézzel töltik, bevarrják, kifőzik, nem préselik, nem füstölik, hamarosan elfogyasztják. Hazánk tájegységeinek megfelelően savanyú levesnek vagy húsos káposztában főzik meg, sütve tormás lével tálalják.
- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!