Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.01.02. 06:01

A szélsőségek éve volt 2007

<p>Nyíregyháza - Az 50-60 milliárdra becsült fagy– és aszálykárt jó részt kompenzálták a duplázódott felvásárlási árak. Agrárgazdasági szemszögéből értékelte a hátunk mögött hagyott esztendőt a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője.</p>

A megyénkben továbbra is meghatározó szerepet betöltő agrárgazdaság szemszögéből értékelte kérésünkre a hátunk mögött hagyott esztendőt a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, Csongrádi Zoltán:
– A szélsőségek éve volt a 2007. Gyakorlatilag nem volt tél, ugyanakkor volt egy kegyetlen április-májusi hónapforduló, amikor a virágzásban lévő gyümölcsösök lefagytak. Ez még nem volt elég, jött a késő tavaszi, kora nyári aszály, ami a kalászosok, kapások termésátlagára hatott igen negatívan. Még szerencse, hogy e kultúrák termésének a minőségére nem lehetett panasz. Öröm a növénytermesztői ürömben, hogy magas felvásárlási árak alakultak ki s nem csupán a gabonaféléknél, de az olajosmagvak esetében is.

– Nem örültek viszont az állattenyésztők, miután a megemelkedett abrak-, továbbá az ipari keveréktakarmány árak jelentős költségnövekedését okoztak a gazdálkodásukban. Ez a tendencia, láthatólag tartósnak bizonyul. Bármilyen jó termés is lesz 2008-ban, a mögöttünk hagyott évben kialakult árak a régi szintre már nem süllyednek vissza. A növekvő költségek ugyanakkor nem okoztak áremelkedést az állati termékek esetében. Ez viszont, első sorban a baromfi és sertéstartásban, már veszélyezteti a termelés rentábilitását.

– Egyenleget vonva a negatív és pozitív előjelű történésekből, úgy vélem mégis csak eredményesen gazdálkodott 2007-ben a megye agrárgazdasága. Azt a súlyos fagy– és aszálykárt, melynek összegét együttesen 50-60 milliárd forintra becsültük, kompenzálta az, hogy közel duplájára emelkedtek a zöldség–gyümölcs illetve a gabonafélék felvásárlási árai. Jelentős mértékben segített a kárenyhítő támogatási rendszer, melyben megyénkben több, mint 5 ezer fagy – és aszálykárt szenvedett gazdaság vett részt és kapott kárenyhítést. Azok, akiknél a hozamkiesés 30 százalékot meghaladta, 47,5 százalékos szintű kompenzációban részesültek – fejezte be értékelését Csongrádi Zoltán.

Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!