Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.12. 16:43

Olvasónk véleménye: Túl nagy lett a szabadság

<p>Eltűnt a túlszabályozott porosz modell, és többé-kevésbé sikerült az angol-amerikai modell bevezetése, egy olyan társadalomban, ahol századok óta az a szokás, hogy minden magatartási forma részletesen szabályozott.</p>

Túl nagy lett a szabadság. Az új rendszer az angol szigort nem vette át.

A reformok eredménye, hogy általános iskolában a közismereti tantárgyak heti óraszáma csökkent, mert új tantárgyként jött a műértés, tánc és egyéb olyan tantárgy, ami a társasági magatartást tanítja. Akkor is igaz a közismereti tantárgyak óra számának csökkenése, ha a szabad órakeretet a magyar és matematika kapta. Megjegyzem én gimnazistaként este jártam tánciskolába külön díjazásért. Igaz, akkor a gimnáziumban is fizettünk tandíjat.

Csökkentett óraszámban igen nehéz több matematikát, kémiát stb. tanítani, mint pl. 1970-ben. Akkor nem tanítottuk Pithagorasz-tételét, sem a hidrogén atomszerkezetét, most 8. és 7 . osztályos tananyag. Az állam óriási pénzt fordít az oktatásra. Ugyanakkor megszűntette a tan- ill. a szakfelügyeleti rendszert. Azt kiadta albérletbe.

Az ellenőrzések elmaradásának eredménye, hogy tantervet és óratervet és saját tanmenetet felrúgva, ma sok iskolában fejezeteket hagynak ki az aktuális tananyagból. Meg merik ezt csinálni annak ellenére, hogy jelentős pedagógus túlkínálat van a munkaerő piacon.

A tankönyv kiadók versenyét nem tükrözi a tankönyvek tartalmi javulása. A 8. osztályos történelem könyv alapján nem biztos, hogy hibátlan választ adnék a munkafüzet kérdéseire. Volna mit javítani a matematika, kémia és egyéb tankönyveken is.

A tanárokról annyit, felkészülten, okosan még el tudja varázsolni a gyerekeket. Pannonhalmán egy pap tanár mondta: Mi nem vagyunk okosabbak, vagy jobbak, mint a világi kollégáink. Nekünk az az előnyünk, hogy a tanulóink számára mindig elérhetők vagyunk.

Snekszer Mihály

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!