Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.09. 09:24

Volt egyszer egy Bereg Hotel

<p>Vásárosnamény - Rejtő Jenő is megirigyelné azokat a fordulatos történeteket, amelyek a naményi Bereg Hotelhez, vagy ahogy a helybeliek nevezték, a Hotel Hiltonhoz kötődnek. <dia width="850" height="630" alt="Eltűnt a vásárosnaményi volt Bereg Hotel torzója 2007.10.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Elt__369_nt_a_v_s_rosnam_nyi_volt_Bereg_Hot/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Eltűnt a vásárosnaményi volt Bereg Hotel torzója 2007.10.31." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/video1.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/video2.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/video3.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

A hetvenes években a környék legelegánsabb szórakoztató centruma volt, nagyszabású esküvők, névnapok, fogadások ideális helyszíne. De ugyancsak ebbe a vonulatba tartozik a videodiszkós korszak a nyolcvanas években Zsíros Sanyi, becenevén Zsír vezérletével.

A negatív szenzációt a hotelben öszszeszurkált német nő, vagy a kilencvenes évek elején a tervbe vett iszlám centrum megvalósítása jelentette. A közel tíz évig elhagyatott és a vázáig lecsupaszított hotelt végül felrobbantották, a hihetetlen mennyiségű vasbeton alapzatot a napokban bontják szét azért, hogy helyén egy új bevásárlóközpont épüljön.

Tények

Név: Bereg Hotel
Hely: Vásárosnamény
Építés ideje: 1977
Felrobbantották: 2007. október

De kezdjük az elején. A helyi ÁFÉSZ 1977-ben a Csipke étterem bezárásával egy időben nyitotta meg a Hotel Bereget, ahol szálloda, étterem, presszó és bár együtt volt. A monstrumot először Fehér János vezette, akinek a fia ott pincérkedett, majd őt Balázs Miklós, Varga István, a korábbi tanácselnök és Pankotai Pál követte. Micsoda élet volt! A beregi töltött cigánypecsenyét azóta se csinálja senki olyan ízletesen, mint akkoriban.

A vacsorához Murzsa Bertalan és cigányzenekara adta a kíséretet, egy másik teremben péntek és szombaton 300-400 huszon- és harmincéves a Modern Talkingra és Sabrinara táncolt. A diszkós Zsíros Sanyit annyira kedvelték a helybeli és környékbeli fiatalok, hogy beígérték, egy mellszobrot faragnak neki, emellett kapacitálták, induljon polgármesternek, mert úgyis rá szavaznak. A szálloda is mindig legalább fél házzal működött, főleg a gázvezetéket építő magyar molosok és olasz vendégmunkások jóvoltából.

Gorbacsovi szigor

A hotelt előszeretettel vették igénybe a 20–30 kilométeres körzetből érkező vendégek is. Akkoriban nem volt energiaital és whisky, a kommersz pálinka, a Napoleon konyak és a felesben kevert vörösboros kóla (népszerű nevén a VBK) volt a sláger. Na és a HMCS, vagyis a helyi menő csávó, aki Nyugatról kapott cuccokban és egy kocka 1500-os Ladával villogott. Hatalmas forgalom volt, hétvégeken mozdulni sem lehetett, emlékezett a hős időkre Molnár Zoltánné, Margó néni, aki sokszor délelőtt a bisztróban, este a presszóban volt pultos. Akkoriban ez volt a környék legmenőbb helye, úgyhogy aki tehette, megfordult ott. Mivel akkoriban a gorbacsovi szigor miatt reggel 9 előtt csak vendéglátóhelyeken, szállodákban lehetett szeszt kapni, a hotel előtt reggel 6-tól már sorba álltak a felesre várók. Még az sem vetette vissza a forgalmat, amikor a nyolcvanas években egy kanadai az egyik szobában összeszurkálta német barátnőjét, aki meghalt. A pletyka szerint volt ennek hírszerzési, kémkedési háttere is, mindenesetre a kanadait gyorsan elvitték. A kilencvenes évek elején az ÁFÉSZ a Zöldérttel együtt üzemeltette a Hotel Bereget, majd felkínálta eladásra. Volt olyan ötlet, hogy öregek otthona lesz, bejelentkezett egy szegedi cég is, amely állítólag a gávavencsellői takaréktól akart hitelt felvenni.

A legnagyobb port mégis az a hír verte fel, mely szerint 1994-ben iszlám vallású üzletemberek, némely újsághír szerint janicsárok vették volna meg a hotelt különböző célra. Emiatt lakossági tiltakozó aláírás gyűjtés is volt, az eladó jobbnak látta elállni az üzlettől. Végül egy nyírbátori székhelyű kft. vásárolta meg a hotelt, egyszer még megnyitottak, akkoriban Pethő Sanyi diszkózott, de gyorsan bezártak.

A több mint tíz év alatt, míg nem üzemelt, az utolsó mozdítható csavart is elvitték. Hosszas egyezkedés után egy befektetőcég vásárolta meg, amely bevásárlóközpontot akar építeni, de olyat, amely nem takarja el a hosszú ideje megnyitásra váró Szilva Gyógyfürdőt. A Hotel Bereg innentől csak a nosztalgiatörténetekben él tovább!

Kapcsolódó cikkek:

- Máthé Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!