Sport

2016.08.21. 15:24

Ne a bírót szidd, ha mostantól valamit máshogy fúj

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Rengeteg módosítás történt, amivel jó, ha mindenki tisztában van!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Rengeteg módosítás történt, amivel jó, ha mindenki tisztában van!

A futball játékszabályai az elmúlt 50 évben egyszer sem változtak olyan sok területen egyszerre, mint most, éppen ezért górcső alá veszünk olyan módosításokat, amelyek akár vitára is okod adhatnak majd a megyei bajnokságokban, ha nem tudjuk pontosan a(z új) regulákat. A szabályismertetésben Sápi Csaba, a megyei Játékvezetői Bizottság elnöke volt a Hajdú-bihari Napló olvasóinak segítségére. Most a második részt olvashatják.

Les vagy sem?

A les megítélésekor a felezővonal semleges területnek számít, ami azt jelenti, hogy a felezővonalon álló játékos nincs leshelyzetben. Fontos, hogy a les miatt megítélt közvetett szabadrúgást a szabálytalanság helyéről kell elvégezni, akár az ellenfél térfeléről is. Les megítélésekor nem lehet figyelembe venni a játékosok kezét vagy karját, beleértve a kapusokat is. Nagyon fontos változás, hogy ha valamelyik védőjátékos a játékvezető engedélye nélkül hagyja el a játékteret, akkor a következő megszakításig vagy ameddig a védekező csapat által a felezővonal felé megjátszott labda a büntetőterületen kívülre kerül, a les szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki a saját kapuvonalán vagy az oldalvonalon van. Támadójátékosnál hasonló a helyzet.

A mezőnyben történő szimpla kezezésért közvetlen szabadrúgást kell ítélni. Amennyiben a kezezéssel egy játékos ígéretes akciót akadályoz meg, úgy sárga lappal kell figyelmeztetni. A nyilvánvaló gólhelyzet kézzel történő megakadályozásáért továbbra is piros lap jár.

Büntető és lap

A legfontosabb változások egyike, hogy amennyiben egy játékos a saját büntetőterületén belül olyan szabálytalanságot követ el, amely gól elérésében gátolja az ellenfelet vagy nyilvánvaló gólhelyzetet hiúsít meg, a büntetőrúgás megítélése mellett a játékost sárga lappal figyelmeztetni kell; kivéve ha a szabálytalanság visszatartás, visszahúzás vagy lökés volt, esetleg a vétkes játékos nem kísérli meg megjátszani a labdát, vagy nincs lehetősége, hogy támadást hajtson végre a labda megjátszására, illetve ha a szabálytalanság piros lap felmutatásával jár, bárhol is történik a játéktéren (például súlyos szabálytalanság vagy erőszakos cselekedet.). A fent leírt körülmények esetén a játékost ki kell állítani!

A büntetőrúgás tekintetében szintén nagyon fontos változások történtek. Amennyiben a 11-es végrehajtása előtt a kapus elmozdul a gólvonalról előre, nem csak meg kell ismételni a büntetőrúgást, de a kapust sárga lappal kell figyelmeztetni.

A büntetőt végrehajtó játékos a nekifutás közben alkalmazhat cselező mozdulatokat, azonban amikor lövésre lendíti a lábát, már nem törhet meg a mozgása! Aki ilyen színlelő mozdulatot követ el, a büntetőrúgás eredményétől függetlenül sárga lapot kap és a védőcsapat jut közvetett szabadrúgáshoz. Ha nem az azonosított játékos végzi el a büntetőrúgást, sárga lapos figyelmeztetés és a védő javára közvetett szabadrúgás jár.

HBN


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Rengeteg módosítás történt, amivel jó, ha mindenki tisztában van!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!