Sport

2016.08.05. 16:49

A világ élvonalába kerülhet

Hajdúszoboszló - Ludmány László edzőként már megtapasztalta azt, amit az olimpikon tanítványa érez most.

Hajdúszoboszló - Ludmány László edzőként már megtapasztalta azt, amit az olimpikon tanítványa érez most.

Holoda Péter, a Hajdúszoboszlói Árpád SE úszója egyedül képviseli Hajdú-Bihar megyét a riói olimpián. A 20 esztendős tehetség a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként kvalifikált az ötkarikás játékokra. A nem mindennapi eredmény kapcsán a tehetséges sportoló edzőjét, Ludmány Lászlót faggatta a Napló.

Mennyire volt elvárás Péterrel szemben, hogy egyéni számokban teljesítse az olimpiai szintet?

Ludmány László: Köztudomású, Peti 2015 januárja óta az Egyesült Államokban tanul és úszik, így az idei szezonra is a tengerentúlon készült fel. A tavaszi magyar bajnokságra hazajött, s kiválóan úszott, 50 és 100 méteres gyorsúszásban is bajnok lett egyéni csúccsal, így joggal reménykedhettünk a bravúrban. A londoni Eb sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt vártuk, aztán közvetlenül az olimpia előtt, a Budapest Bajnokságon újra jó eredményeket ért el, ám ez kevés volt a kvalifikációhoz. Most még talán korai lett volna, hogy megússza az olimpiai szintet, de ha minden a normális mederben folyik tovább, akkor a tokiói játékokon már ott lehet egyéniben is, nemcsak a váltó tagjaként.

Mit jelent az edző számára, hogy a tanítványa rajtkőre állhat az olimpián?

Ludmány László: Nagy dicsőség, amit hála istennek, már korábban átéltem, ugyanis Atlantában a horvát úszóválogatottat segítettem edzőként. Személyesen volt lehetőségem átélni, amit egy olimpiai adhat. Tudom, Petinek is óriási élmény lesz.

Emlékszik még, hogyan kezdődött a közös munka?

Ludmány László: Éppen a horvátországi feladat után adódott egy lehetőség, hogy Hajdúszoboszlón irányítsunk egy klubot. Eleinte a feleségemmel dolgoztunk, aztán a lányom is bekapcsolódott a munkába. A kezdetekkor úgy voltunk vele, ha a gyerekeket 18 éves korukig magunk mellett tudjuk tartani, akkor már elégedettek leszünk. Mi egy kis egyesület vagyunk, kevesebbet úszhatunk, mint az élvonalbeli csapatok, többek között ezért is lehetünk nagyon büszkék az eredményeinkre. Peti kiemelkedő tehetségű és szorgalmú versenyző volt mindig, gyerekkorában sem kellett unszolni, hogy csinálja a feladatokat. A sport mellett a tanulmányaira is odafigyelt, s ami nagyon fontos, önállóan képes a feladatmegoldásokra.

Peti a Naplónak adott nyilatkozatában azt mondta, számára ez az olimpiai még a tanulásról szól, az igazi eredményeket majd négy év múlva, Tokióban várhatjuk tőle. Osztja ezt a véleményt?

Ludmány László: Igen, mert még nagyon fiatal, mindössze 20 éves. Tizenhárom éves korától kezdve sorban úszta a korosztályos országos csúcsokat, majd bekerült a felnőttek mezőnyébe, ami óriási differenciát jelent a versenyzés, felkészülés tekintetében. A következő négy év valóban fontos lesz a pályafutásában, sőt ha bírja ezt a tempót, akkor 8 év múlva is olimpikon lehet. A sprintereknél – más sportágakat is beleértve – a kor nem jelent akadályt, sőt minél idősebbek, annál erősebbek, tapasztaltabbak, gyakorlottabbak.

Ha minden ideálisan alakul, akkor mire lehet képes a hajdúszoboszlói sprinter?

Ludmány László: Nem nagyon szeretek jósolni, de Holoda Péter rendelkezik minden olyan külső és belső adottsággal, amivel a világ élvonalába kerülhet. Nem tudom, az egyetem befejezése után milyen céljai lesznek a magánéletet, illetve a sportot illetően, de remélem, ha már eddig elért az úszásban, nem fogja feladni.

Versenyzője egyedül képviseli Hajdú-Bihar megyét Rióban. Mit jelent ez a bravúr Hajdúszoboszló életében?

Ludmány László: Azt tapasztalom, hogy ez nagy dicsőség a helyieknek. Petit minden szinten értékelik az emberek, legyen szó sportszervezetekről, ismerősökről, vagy éppen átlagemberekről. A koromból adódóan nem vagyok nagy facebookos, de a feleségem és a lányom mindig mutatják, mennyi dicséretet, elismerést és gratulációt kap.

Van az Árpád SE csapatán belül olyan ifjú tehetség, aki majd Holoda nyomába léphet?

Ludmány László: Amint említettem, nem edzünk annyit, mint más klubok, ehhez képest egy-két tehetséges gyermeket mindig kinevelünk. A reménységből élversenyzővé válás egy nagyon összetett dolog. Többek között vannak olyanok, akik a sport helyett a tanulást választják. Holoda Peti mindkét feladatot meg tudta oldani, maximumot nyújtott a medencében és az iskolapadban is, de valljuk be, ez ritkaság számba megy.

- Boros Norbert -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!