Sport

2016.05.12. 12:18

Sporttudományra gyúr az egyetem

Debrecen - Testnevelő szak, sportdiagnosztikai terápiás központ, valamint fitneszcentrum – ezek a legfontosabb sportszakmai tervek a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - Testnevelő szak, sportdiagnosztikai terápiás központ, valamint fitneszcentrum – ezek a legfontosabb sportszakmai tervek a Debreceni Egyetemen.

Néhány héten belül benyújtja akkreditációját a Debreceni Egyetem osztatlan testnevelő tanár szak indítására. Általános iskolai testnevelő szakon nappalin 60, levelezőn 30, középiskolai tanárképzésben pedig 30, illetve 20 hallgató tanulhat majd. Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs intézet igazgatója úgy számol, az év végén megjelenő felvételi tájékoztatóban már szerepel, hogy 2017-től testnevelő tanár szakot is indít a Debreceni Egyetem.

- Alapszaktól a doktori képzésig teljes lenne a képzési portfólió 2017 őszétől. A tervezett testnevelő tanári osztatlan képzés mellett a GTK-n meglévő sportszervező szak kibővül, sport- és rekreáció-szervezés alapszak néven indul jövőre. Erre épül majd a sportközgazdász és rekreáció mesterszak, illetve több doktori iskola is hirdet sporttudományokat érintő témaköröket. A közelmúltban megalapítottuk a Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégiumot, mely az ország második sporttudományi szakkollégiuma – tájékoztatott Balogh László.

A Sporttudományi Koordinációs Intézetben máris erős oktatói, kutatói háttér biztosítja a minőségi munkát – mondja az igazgató. A 2015 szeptemberében felállt intézmény szervezetfejlesztési folyamata lezárult, egyetemi akadémiai intézetként a szolgáltatások mellett ma már egyre inkább oktatási egységként funkcionál. Az itt dolgozó kollégák munkáját egyenlő arányban teszi ki a kötelező testnevelés órák megtartása, az oktatás és a kutatás. Kiemelkedő eredmény, hogy közülük heten rendelkeznek sporttudományi végzettséggel és tudományos fokozattal, ketten pedig doktori védés előtt állnak.

- Országosan elismert szakemberek csatlakoztak az intézethez az elmúlt hónapokban, és lobbierőben sincs hiány. A Debreceni Egyetem adja a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatóját, aki a riói olimpián vezeti a magyar csapatot, a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnökét, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Orvos-, Egészség- és Sporttudományi Bizottságának több tagját, valamint a MEFS egyik alelnökét is – sorolta az igazgató.

Az infrastrukturális feltételek az ország sporttudományi intézeteit tekintve a Debreceni Egyetemen a legjobbak – emeli ki a szakember.


Fotó: unideb.hu


- A lehetőségek pedig még tovább bővülnek a Nagyerdei Stadion épületében kialakított sportdiagnosztikai életmód- és terápiás központtal, melynek átadását nyár közepére tervezzük. Az 1200 négyzetméteres beruházás műszakilag elkészült, most a sportdiagnosztikai és rehabilitációs eszközök szállításánál tartunk. A Magyarországon egyedülálló komplexumban sportegészségügyi szolgáltatásokra, terhelés élettani mérésekre, 3-4 dimenziós mozgáselemzésre, rehabilitációs és sportpszichológiai felmérésekre, valamint fejlesztő tréningekre is lesz lehetőség, illetve már tervezzük a bővítést, ahol klímaszobában, hőmérsékleti, fény- és páratartalmi viszonyok változtatása mellett végezhetünk kutatásokat – magyarázza az igazgató.

A másik egyetemi beruházás, a 2200 négyzetméteres fitness centrum a tervek szerint az év végére készül el a stadionban. A hallgatók és a városlakók 21. századi körülmények között vehetik majd igénybe a spinning kerékpárokat, futópadokat, nyújtó és erősítő gépeket, wellness szolgáltatásokat, valamint az újdonságnak számító cardiowise rendszert, mely személyre szabott, szívfrekvenciával, vérnyomás- és EKG-méréssel kontrollált edzést tesz lehetővé.

- Mindezek fényében azt hiszem, a Debreceni Egyetem eséllyel pályázhat majd két, Magyarországon még most formálódó elismerésre: az Egészséges Egyetem és a Sportos Egyetem címekre, valamint hozzájárulhat ahhoz, hogy Egészséges Stadionná minősítsék a nagyerdei létesítményt. Ezt megalapozza az egyetemi vezetés elkötelezettsége, illetve az intézmény és a város közötti példaértékű összefogás a sport terén – emelte ki a célok megvalósításához szükséges együttműködéseket Balogh László.

Elismert teljesítmény

A Magyar Sport Napja alkalmából Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet vezetője a sportszakmai területen végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült. A szakmai elismerést Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vehette át a Pesti Vigadóban 2016. május 5-én.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!