Sport

2015.11.29. 17:15

Elképesztő izgalmak várhatók a jövő évi salakos GP-n

Debrecen - Harrisen kívül szinte bárki nyerhet GP-nagydíjat 2016-ban – állítja Baráth Norbert.

Debrecen - Harrisen kívül szinte bárki nyerhet GP-nagydíjat 2016-ban – állítja Baráth Norbert.

A Grand Prix utolsó, Melbourne-ben megrendezett fordulója után is maradt izgalom a széria háza táján, hiszen a promóter és a nemzetközi szövetség illetékesei kezében volt a döntés, kik alkothatják a 2016-os mezőnyt. Az Ausztrál Nagydíjat követően az idei év legjobb nyolc versenyzője (Tai Woffinden, Greg Hancock, Nicki Pedersen, Niels-Kristian Iversen, Jason Doyle, Matej Zagar, Maciej Janowski, Chris Holder) automatikusan kiharcolta a jogot a jövő évi szereplésre. Ugyanígy bejutottak a legerősebb szériába a kvalifikációs sorozat utolsó viadalán, a challenge-en dobogón végző pilóták (Bartosz Zmarzlik, Piotr Pawlicki, Chris Harris). Ezután következtek az ítészek, akik négy részvételi jogot osztottak ki a közelmúltban, ennek köszönhetően Jaroslaw Hampel, Peter Kildemand, Andreas Jonsson és Antonio Lindback készülhet a 2016-os GP-szezonra.

Jobban járnak a szurkolók

Az átalakult mezőnyről kérdeztük Baráth Norbert nemzetközi versenybírót. – Az utóbbi idők legérdekesebb és legkiegyensúlyozottabb mezőnye csap össze a Grand Prix-ban jövőre, egy embert leszámítva szinte bárki nyerhet nagydíjat. Idén sem panaszkodhattunk az izgalmakra, a következő szezonban ez tovább nő majd – vélekedett a debreceni sportvezető, aki elárulta, számára az angol Chris Harris a kakukktojás a legjobbak között. – A Bombázóban nem látok esélyt arra, hogy meghatározó alakja legyen a sorozatnak, ugyanúgy „porfogó” lesz, mint eddig volt. Szerintem nincs megfelelő háttere ahhoz, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal.



Baráth Norbert szerint az új, illetve a visszatérő salakszórók mindenképpen erősítést jelentenek. – A lengyel Zmarzlik és Pawlicki nagyon nagy tehetség, a hazájukban már igazi sztárok. Ha bírják erővel, energiával és pénzzel, akkor komoly meglepetéseket okozhatnak. A lengyelországi viadalokon csodákra lesznek képesek. Honfitársuk, Jaroslaw Hampel esetében kérdés, milyen formában tér vissza a hosszú sérüléséből. A tudása elvitathatatlan, ha tavaly nem éri a baleset, elképzelhető, hogy a dobogóért küzdött volna. A dán Kildemand üde színfoltja lesz a versengésnek, rendkívül gyors pilóta, bármikor képes nagydíjat nyerni – ahogy ezt bizonyította ebben az esztendőben a dániai Horsensben. Jonsson érdekes eset, nála minden adott, hogy kiemelkedő eredményt érjen el, ám úgy tűnik, hiányzik egy olyan ember mellőle, aki hozzásegítené a sikerhez. Lindbacknek biztosan lesznek „villanásai”, illetve állandó témát szolgáltat majd a médiának, de nem tudja hozni azt a kiegyensúlyozottságot, amivel odaérhetne a dobogóra a végelszámolásnál. Vannak nála profibb versenyzők. Összességében kijelenthető, az újonnan érkezőkkel jobban jártunk, mint azokkal, akiknek távozniuk kellett a mezőnyből.

Emil butasága

Egyértelműen erősödött a mezőny, de van-e olyan vaspapucsos, aki még elférne a legjobbak között? – Szívesen eszközölnék egy Harris–Martin Vaculik cserét, szerintem a szlovák srác megállná a helyét a GP-ben. Emil Szajfutgyinovnál nem lehet megkérdőjelezni a tehetséget, de nagyon rossz tanácsadói vannak, hogy lebeszélik a szereplésről. Mondvacsinált indoknak érzem, hogy anyagi okokra hivatkozva távol marad a legjobbak küzdelmétől. Buta dolog, amit csinál, meg kellene mérettetnie magát a Grand Prix-ban is! – fogalmazott Baráth Norbert.

HBN-Boros Norbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!