Sport

2015.10.13. 11:40

Fórián Csillát a tollas tartja fiatalon

Debrecen - Fórián Csilla büszke rá, hogy valamit ismét letett az asztalra, ami által a tanítványai is felnéznek rá.

Debrecen - Fórián Csilla büszke rá, hogy valamit ismét letett az asztalra, ami által a tanítványai is felnéznek rá.A debreceni Fórián Csilla három számban indult, mindben érmet szerzett a svédországi szenior tollaslabda világbajnokságon: egyéniben és párosban (a bolgár Reni Hassana oldalán) második, míg vegyes párosban Gebhardt Tamással a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Úgy tűnik, a szeniorok versengését a debreceni sportolónőnek találták ki, hiszen évről évre sporttörténelmet ír ezeken a világversenyeken: két éve a vb-n egyéniben ezüstéremmel gazdagodott, míg tavaly a portugáliai Európa-bajnokságon két aranyérmet akasztottak a nyakába. Ilyen előzmények után idén szinte kötelező volt bravúrt elérnie a Helsingborgban megrendezett világbajnokságon.

Monumentális rendezvény

– Nem titkoltan érmekért utaztam Svédországba, s igencsak megdolgoztam a három medálért. Az esemény egy hétig tartott, amit a megnyitótól a záróünnepségig végig versenyeztem. Az utazás napján már edzettem, másnap pedig meccsen fogtam ütőt. A világbajnokság alatt csak melegítő volt rajtam, ugyanis reggeltől estig a csarnokban voltam, így civil ruhát mindössze a hazautazás során viseltem – mondta nevetve Fórián Csilla, aki mesélt a svéd körülményekről is.

– Szinte felfoghatatlanul nagy rendezvényen vehettem részt, 1302 versenyző nevezett a világeseményre. A vébének fő létesítményében – ami nagyobb a Főnix Csarnoknál – összesen 9 verseny- és hat edzőpályát alakítottak ki a szervezők. Ezen kívül volt még két csarnok, az egyikben 5 pályán játszottak, a másikban 10 játéktéren edzettek a tollasozók.

Komoly erőpróba

Sokan azt hihetik, egy-egy ilyen szenior verseny arról szól, hogy az aktív játéktól visszavonult sportolók évente összegyűlnek egy hatalmas dzsembori erejéig, felidézik a régi szép emlékeket, s néha ütögetnek egy kicsit. De ez óriási tévedés! – A megmérettetés színvonaláról annyit, hogy a résztvevők túlnyomó többsége még aktívan sportol, alig akad olyan játékos, aki ne szerepelne valamelyik ország csapatbajnokságában. Nyugodtan kijelenthető, a tollaslabdában – oly sok sportághoz hasonlóan – kitolódott az átlagéletkor, éppen ezért még nagyobb büszkeséggel tölt el, hogy kiemelkedő eredményeket értem el. Ilyen népes mezőnyből nehéz kiemelkedni, kitűnni, de nekem mégis sikerült! Lényegében állandóan az érdeklődés középpontjában voltam, rengeteg meccsemet adta a tévé, illetve az éppen aktuális ellenfelem honfitársain kívül szinte mindenki nekem szurkolt a csarnokban. Ha éppen nem meccseltem, akkor mindig odajöttek hozzám gratulálni, beszélgetni a játékostársak, egyáltalán nem unatkoztam. Este mindössze annyi erőm volt, hogy beessek az ágyamba. A városból mindössze annyit láttam, ami a szálloda és a sportcsarnok közötti úton elém tárult – fogalmazott az örökös magyar bajnok, akitől a motivációja felől is érdeklődtünk.

Fanatikusan

– A felkészülés során rendkívül elszánt voltam, csakis az lebegett a szemem előtt célként, hogy sikeres legyek a versenyen. Már-már fanatikusan készültem, a nyári szünetem lényegében csak edzésekkel telt, volt, hogy napi háromszor tréningeztem. De ennek meglett az eredménye, óriási élmény volt legyőzni azokat a vetélytársakat, akiket aktív koromban sosem sikerült – ecsetelte büszkeséggel a hangjában Fórián Csilla. A sportolónő – aki főállásban a debreceni Epreskerti Általános Iskolában tanít – elmondta, nem csak az edzéseken kellett komoly áldozatokat hoznia a világbajnoki részvételért.

– Nem volt olcsó mulatság ez a hét, több százezer forintunkba került, ráadásul a munkahelyemen fizetés nélküli szabadságot kellett kivennem. A férjem és a családom segítsége nélkül nem utazhattam volna Svédországba – fejezte ki ezúton is háláját Csilla, majd folytatta.

– Teljesen feltöltött a verseny, ráadásul ismét letettem valamit az asztalra. Nagyon jó érzés azt tapasztalni, hogy az iskolában felnéznek rám a gyerekek, az ő gratulációjuk is sokat jelent a számomra.

Továbbra is lendületben

Fórián Csilla a Naplónak elárulta, egyáltalán nem foglalkozik a visszavonulás gondolatával. – Már próbáltam abbahagyni a sportolást, de egészségügyi problémáim adódtak belőle, így nem lehetett leállnom. Viszont ha már csinálom, és jól megy, akkor szeretném ezt kiaknázni! Nagyon élvezem a tollaslabdázást, ez tart fiatalon! – reflektált a felvetésre a remek sportember, aki a hétvégén a magyar csapatbajnoki fordulóban a második helyen végző Hajdú Gabona DTC csapatát erősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!