Sport

2015.06.04. 13:27

Nagy reményekkel utazik a világbajnokságra

Debrecen - Biczó Bence sikeresnek találja felkészülését, már Kazanyra koncentrál.

Debrecen - Biczó Bence sikeresnek találja felkészülését, már Kazanyra koncentrál.

A Debreceni Sportcentrum - Sportiskola versenyzője, Biczó Bence 2012-ben, a londoni olimpia után érkezett a cívisvárosba, és az itt töltött majdcsak három év alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Fő számában, a kétszáz méteres pillangóúszásban 2013-ban győzedelmeskedett az Universiadén, tavaly ezüstéremmel zárt az Európa-bajnokságon, idén tavasszal pedig megúszta az olimpiai kvalifikációhoz szükséges szintidőt. Bencét a nyári terveiről, az augusztusi világbajnokságról és egyetemi tanulmányairól kérdeztük.

– A nyári felkészülési programomnak három állomása lesz a világbajnokság előtt: a hét végén Szlovéniába utazom egy versenyre, azt követően Róma ad otthont egy nemzetközi megmérettetésnek, majd a győri országos bajnokságon állok rajthoz. Győr után edzőtáborba megyek, augusztus elején kezdődik a kazanyi világbajnokság, ez zárja le a szezont – fogalmazott az Universiadé-győztes úszó, akinek ebben az évben nem illeszkedik a programjába az egyetemi bajnokság.

– Az idei Universiadén nem tudok indulni, mert július elején rendezik meg Koreában, ez pedig azt jelenti, hogy még a kazanyi időszámításhoz képest is hat óra időeltolódás van. Koreából kellene visszarepülnöm Oroszországba ahhoz, hogy részt tudjak venni a világbajnokságon. Emiatt minimum hat napra lenne szükségem ahhoz, hogy a szervezetem alkalmazkodjon a kazanyi időszámításhoz, ami nem lenne meg. Ezt a szezont a vb-nek rendelem alá, Kazanyban a kétszáz méteres pillangóúszásban mindenképpen indulok és lehetséges, hogy száz méteren is megmérettetem magam.

Jól sikerült a felkészülés

Tavaly a berlini Európa-bajnokság előtt Bencének egy vállsérülés következtében négy hetet ki kellett hagynia a tréningekből, ám most szerencsére semmilyen probléma nem gátolja az edzéseit.



– Jól halad a felkészülésem ebben a szezonban, szerintem Kazanyban bármi megtörténhet. Mindenképpen szeretném túlteljesíteni a 2011-es sanghaji világbajnokságon elért nyolcadik helyezésemet – mondta a Debreceni Sportcentrum sportolója.

Próbálkozik százon is

Bence három éve a Debreceni Sportcentrum színeiben indul, ezalatt az idő alatt pedig a cívisváros is hozzájárult fejlődéséhez. – Úgy gondolom, nem volt ez egy egyszerű időszaka az életemnek függetlenül attól, hogy melyik városban éltem. Nehéz ennyi idősen akkorát javulni, mint tizenhárom-tizennégy évesen, ellenben Debrecenben minden körülmény adott hozzá, hogy a továbbiakban még jobb lehessek – fogalmazott az ifjúsági olimpiai bajnok úszó, aki idén tavasszal kétszáz méteres számában már elérte az olimpiai kvalifikációhoz szükséges szintidőt. Arra a kérdésre, hogy száz méteren szeretné-e megúszni az A szintet az ötkarikás játékokig, a következőt válaszolta: – Ilyen szempontból az olimpia még messze van, a száz méter mezőnye ugyancsak nagyon erős. A fő számom a kétszáz pillangó, erre koncentrálok leginkább, emiatt nem bánnám, ha százon nem sikerülne megúsznom az A szintet. Ennek ellenére természetesen próbálkozom, még van rá egy évem, hogy megszerezzem.

Mentorprogram segíti

Az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó márciusban bekerült a Debreceni Egyetemen működő, kiemelkedő sportolókat támogató mentorprogram, a kettős életpályamodell mentoráltjai közé. A program résztvevőit mentortanárok támogatják abban, hogy versenyeik mellett a tanulmányi követelményeket ugyancsak sikeresen teljesíthessék.

– A mentortanáromnak köszönhetően sokat segít a program, például úgy osztjuk be az óráimat és krediteimet szemeszterenként, hogy az aktuális versenyidőszakhoz igazítjuk őket. Erre a félévre összesen két tantárgyat vettem fel, a következőre nyolcat, majd megint kettőt az olimpia évére.

HBN–Vona Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!