Sport

2015.03.05. 10:53

Nézőpont: Meg lehet szakadni

<em>A Magyar Labdarúgó Szövetség három évre a német Bernd Storckot nevezte ki utánpótlás sportigazgatónak – kürtölte világgá a hírt az MTI.</em> Tamás Nándor írása.

A Magyar Labdarúgó Szövetség három évre a német Bernd Storckot nevezte ki utánpótlás sportigazgatónak – kürtölte világgá a hírt az MTI. Tamás Nándor írása.

Mint olvasható, „a szakember feladatai közé az utánpótlás egészének fejlesztése, a belga Double Pass cég vizsgálati eredményeinek felhasználásával elkészült utánpótlásképzés-koncepció gyakorlati végrehajtása, az akadémiai rendszer működésének szakmai felügyelete és koordinálása, valamint az A-válogatott szakmai támogatása tartozik”.

Német szakember felügyeli tehát mostantól a központi utánpótlás-képzést, Herr Storck megjelenése már önmagában nagy várakozást ébreszt sokakban, hiszen Németországból jött, ahol lényegesen előrébb tartanak a sportágban, mint mi. Meg különben is, az általános vélekedés szerint ami magyar foci, az gyenge, mint a lepkeszellentés, ami meg külföldi, az tuti nyerő. Nyilván vannak hiányosságaink bőven a futballistapalánták nevelésében, de azért nem ennyire fekete vagy fehér a kép, ennek is van minimum ötven árnyalata.

Tény, az akadémiai rendszer egyelőre még nem termelt ki egyetlen nemzetközileg jegyzett klasszist sem, sőt, az NB I-ben is lámpással kell keresni a valóban reményteljes fiatal tehetségeket, viszont van itt légiós szép számmal, togói, szváziföldi, melyik klubnak mi jut. Pedig ezt a színvonalat hoznák talán az akadémistáink is.

Jómagam nem feltétlenül varrnék minden hiányosságot a honi edzői kar nyakába, vannak itthon is önmagukat rendszeresen képző, lelkiismeretes trénerek.

Én inkább a mentalitásbeli problémákat járnám körül, mert ezen a téren vagyunk talán a legjobban lemaradva. Mert nincs az a nevelőedző, aki leordítaná a gondosan belőtt frizuráját annak az ifistának, aki tréning után kint marad pluszmunkát végezni, aki összerogyásig akar futni 90 percen keresztül, ahelyett hogy összesen csak két sprintet vágna ki egy két meccses kupapárharc során. Nyugodtan meg lehetne szakadni.

- Tamás Nándor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!