Sport

2014.12.02. 19:36

Biczó és Holoda is a keretben

Debrecen - Fiatal magyar csapat szerepel Dohában, az év utolsó úszóviadalán.

Debrecen - Fiatal magyar csapat szerepel Dohában, az év utolsó úszóviadalán.

1993 óta íródik a rövid pályás úszó-világbajnokság története, a szerdától vasárnapig tartó katari esemény már a tizenkettedik lesz a sorban. Magyar versenyző először 1995-ben szerepelt a versenyen, ezt követően öt éven keresztül kimaradt sportolóink életéből a megmérettetés. 2000 után újabb, 10 esztendős pauza következett a magyarok számára, de 2010 óta állandó résztvevői vagyunk a 25 méteres medencében rendezendő viadalnak. A hosszabb-rövidebb kihagyásokkal magyarázható úszóink eddigi teljesítménye, idáig tizenöt alkalommal állhatott dobogóra a piros-fehér-zöld színeket képviselő sportoló. A legeredményesebb úszónk Hosszú Katinka a rövid pályás világeseményen, az Iron Lady két aranya mellett kétszer végzett a második helyen, egyszer pedig a pódium legalsó fokán fogadhatta a gratulációkat.

Alacsony átlagéletkor

Katarba huszonegy főt számláló magyar csapat utazott el. A jelen csillagai mellett, a közeli, illetve a távolabbi jövő leendő bajnokai is bizonyíthatják tehetségüket, emiatt nem véletlen, hogy az átlagéletkor nem haladja meg a húsz évet. A dúsgazdag ázsiai országban tapasztalatot gyűjthet a világesemények hangulatáról két, mindösszesen 13 esztendős reménységünk, Késely Ajna, illetve Gyurinovics Fanni. A mieink számhalmozója Hosszú Katinka lesz, a Vasas klasszisa tíz egyéni számban is rajtkőre áll. A Debreceni Sportcentrum színeit Biczó Bence képviseli, a 21 esztendős sportoló 100, valamint 200 méteres pillangóúszásban méretteti meg magát.

Dohában négy versenyszámban indul Holoda Péter, a hajdúszoboszlóiak versenyzője, 50 méteren a gyorsot, valamint a pillangót „vállalja be”, illetve a 100 méteres vegyes, illetve a 100 gyors is ott szerepel a programjában. A debreceni születésű, jelenleg a BVSC kötelékéhez tartozó Kapás Boglárka két gyorsúszószámban harcol az idővel, illetve az ellenfelekkel. A legnagyobb hiányzók Cseh László, aki a berlini kontinensviadalt követően hosszabb pihenőt iktatott be, így nem versenyez Dohában. Kiss László szövetségi kapitány az elutazás előtt megfogalmazta reményeit a versenyről, a mester minimális célként hat érmet tűzött ki. Két éve tíz medáliát gyűjtött a magyar csapat, így nem okozna szenzációt, ha a magyarok túlszárnyalnák a kapitány elvárásait.

HBN–BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!