Sport

2012.09.05. 10:03

Markos, a Bocskai büszkesége

Labdarúgás – Sándor Mihály és szerzőtársa ezúttal a Bocskairól és annak sztárjáról, Markos Imréről írt könyvet.

Labdarúgás – Sándor Mihály és szerzőtársa ezúttal a Bocskairól és annak sztárjáról, Markos Imréről írt könyvet.Markos, a Bocskai büszkesége címmel megjelent Dénes Tamás és Sándor Mihály legújabb könyve. Köztudomású, a debreceni sporttörténész, Sándor Mihály és szerzőtársa, Dénes Tamás első közös könyve, a Futballtörténelmi lecke – nem csak fiúknak megjelenésekor az Év sportkönyve lett, míg idén a Magyar Sportújságírók Szövetsége nívódíjjal tüntette ki az írókat.

A szíve csücske

A legfrissebb kötet – ami Sándor Mihály nyolcadik, míg a szerzőpáros harmadik könyve – Markos Imre, a debreceni Bocskai FC legendás jobbszélsőjének élettörténetét dolgozza fel. – Az általam imádott Bocskairól szerettünk volna könyvet írni, ám az adatgyűjtés során felvettem a kapcsolatot Markos Imre Svédországban élő fiával, s ott kissé eltértünk az elsődleges célunktól. Rengeteget beszéltem Imi Markossal telefonon, s ezen élmények hatására úgy döntöttünk, az 1934-ben a világ legjobb jobbszélsőjének választott futballistát helyezzük a középpontba. Bevallom, Markos-kultuszban nőttem fel, mindkét nagyapám óriási tisztelője volt a Bocskai klasszisának, így külön öröm számomra, hogy róla írhattam. De természetesen a Bocskai is hangsúlyos szerepet kap a könyvben, az egyik szál a rendkívül sikeres klub és Markos edzői pályafutását dolgozza fel, míg a másik részben Imi Markos mesél gyerekkoráról és édesapjához kapcsolódó emlékeiről – mondta Sándor Mihály, aki kiemelte, tudomása szerint ez az egyetlen könyv, ahol a fényképeken azonosítani lehet a Bocskai labdarúgóit. A 200 oldalt meghaladó kiadványban száznál is több ritka fotó szerepel.

HBN

 

Tények

Markos Imre a debreceni Bocskaiból lett válogatott játékos, majd az 1934-es világbajnokságon az újságírók beválasztották a torna csapatába, ezzel megszerezte a földkerekség legjobb jobbszélsőjének járó dicső címet. Markos később edzőként is tevékenykedett, többek között a DVSC szakvezetője is volt. Markos fia, Imi Debrecenben született, majd a DVSC ifjúsági csapatában rúgta a labdát, jelenleg pedig újságíróként tevékenykedik svédországi otthonában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!