Sport

2012.08.23. 16:08

Michael Schuurs kihívásnak tekinti a Factum vezetőedzői posztját

Michael Schuurs holland kosárlabda-szakember a Factum Sport új vezetőedzője. Augusztus 21-én vezette első tréningjét a csapatnak, s azóta is folyamatosan dolgozik. Legutóbb Nijmegenben a holland élvonal 4. helyezettjénél volt vezetőedző, ám nagyon szép feladatnak tekinti a Factum szakmai irányítását is. Igaz, egyelőre még a munka elején tart, de már van némi képe a játékosokról.

Michael Schuurs holland kosárlabda-szakember a Factum Sport új vezetőedzője. Augusztus 21-én vezette első tréningjét a csapatnak, s azóta is folyamatosan dolgozik. Legutóbb Nijmegenben a holland élvonal 4. helyezettjénél volt vezetőedző, ám nagyon szép feladatnak tekinti a Factum szakmai irányítását is. Igaz, egyelőre még a munka elején tart, de már van némi képe a játékosokról.

A sportos alkatú , 35 éves Schuurs odahaza szívesen űz más sportágakat is, vagy éppen két hatalmas kutyájával futkorászik, amerre kedve tartja.

 

- Mike, hogyan kerültél kapcsolatba a Factummal?

Michael Schuurs: - A londoni olimpián voltam kint, s ez idő alatt kerestek meg a klubtól. Ezután megtudtam többet a Factumról, megosztókon videókat néztem – bár nem volt könnyű sokat találni –, szóval azért igyekeztem begyűjteni infókat a játékosokról is. Utána pedig megegyeztünk, hisz tetszett a kihívás.

 

- Milyennek találod a csapatot most, hogy már dolgoztál vele egy kicsit? Milyen tervekkel érkeztél hozzánk?

MS: - A tervekről annyit, hogy van saját edzői elképzelésem, de kérdés, azt hogyan tudom itt megvalósítani. Erre, hogy ez mennyire sikerülhet, jelenleg nem tudok válaszolni, hisz keveset tapasztaltam még. Az is igaz azonban, hogy nyilván egy keret adottságait is figyelembe kell venni. Ráhúzni valamilyen rendszert vakon, nem lehet. Azt tudom mondani most, hogy eddigi csapataimnál igyekeztem megteremteni a gyors játékot, ami hatékonysággal párosul. Nagyon remélem, hogy itt is fog ez menni. Annak idején volt olyan, hogy azt mondták a játékosok, ha ilyen iramban játszunk, nem tudunk pontosan dobni, de ez is egy szép feladat, hogy így sikerüljön.

 

- Mi volt eddig a legnagyobb dolog, elismerés az edzői pályafutásodban, amire a legbüszkébb vagy?

MS: - Amikor újoncként az Év Edzője lettem Hollandiában. Akkor kupát hódítottunk el és bajnoki döntőbe meneteltünk.

 

- Van egyébként kedvenc edződ vagy olyan, akit példaképnek lehetne mondani? 

MS: - Nem, ilyen nincs. Van, akire felnézek, de nincs, aki külön példaként szolgált volna.

 

- Csak, hogy lássuk a sportág ottani helyzetét, szerinted a kosárlabda hányadik a népszerűségi listán Hollandiában? 

MS: - Első ugye az európai foci, ez egyértelmű. Elképesztően sokan játsszák ezt a sportágat hivatalosan is. Az ország lakosságához képest meg még inkább elképesztő ez az adat. Aztán jön a kerékpár és a gyorskorcsolya is. Ezeknek is nagy hagyományai vannak Hollandiában és remek eredményei, nemzetközi szinten is. Ezek után jön a kosárlabda, a kézilabda, a röplabda, így nagyjából együtt.

 

- Milyen hobbid van? 

MS: - Futok, teniszezek – főleg télen –, illetve úszom. Van két nagy kutyám, német dogok. Sokszor csak elindulok velük, és ők is rohannak velem – néha, amerre látnak – , s a végén kidöglünk mindannyian, addig nyargalunk. Ám igazából sok időm nincs pihenésre, kikapcsolódásra, hiszen ha van valami szabadidőm, akkor is többnyire videón meccseket elemzek, ami hasznos, és egyébként amit szeretek is.

 

- Ami a közlekedést illeti, Debrecenben is fogsz bringázni? 

MS: - Igen, tervezem, hogy beszerzek egy járgányt.

 

- Milyen biciklit szeretsz? 

MS: - Legyen jó! Jó, nagy. Jó, nagy, holland bicikli! (És nevet…)

 

A tréningképeken végigkövethető egy délelőtti edzés ezen a héten, amely végén bizony jól esett beülni egy percre az árnyékba. Az új vezetőedző a gyakorlatokat általában megmutatja, mit is kíván a játékosoktól, s hogyan hajtsák végre az adott mozdulatsort.

 

HBN-KSZ | Fotók: Koppányi Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!