Sport

2008.08.24. 09:18

Schmitt Pál: Mind a 170 magyar sportoló dicséretet érdemel

<p>Egyszerre csalódott és elégedett a magyar olimpiai csapat pekingi szereplésével a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.</p>

Schmitt Pál a játékokat értékelve az olimpiáról tudósító magyar újságírók előtt vasárnap délelőtt elmondta: elégedett, mert minden magyar tisztán, doppingmentesen versenyzett, és mindent megtett a sikerért. Csalódott ugyanakkor, mert szerinte a tíz érem több is lehetett volna.

Schmitt Pál elmondta: továbbra sem gondolja, hogy amikor a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok előtt hat magyar aranyérmet tippelt, hibázott volna. "Nem az ujjamból szoptam a hat aranyérmet.

Összevetettem mindazt, amit a szakszövetségek vártak saját versenyzőiktől, és azt elosztottam kettővel" - mondta a MOB elnöke.

"Mind a 170 magyar sportoló dicséretet érdemel, mert mindent megtettek a sikerért. Sokszor egyetlen tuson, egyetlen gólon múlt a siker. Sokszor a bírókon, vagy a körülményeken, esetleg a szerencsén. Ilyen az olimpia.

Nekem is volt rossz olimpiám, én megértem a sportolókat és a szurkolókat is" - mondta a sportvezető.

"Peking választóvonal a magyar sport számára - jelentette ki Schmitt Pál. - Ezután már nem beszélhetünk magyar sportnagyhatalomról, igaz, ez eddig is inkább csak az álmainkban volt így.

El kell gondolkodniuk a sportszövetségeknek, a műhelyeknek arról, hogyan tovább. És nemcsak nekik, hanem a politkának is - legyen kormányon bármelyik oldal, bármely párt - tette hozzá az elnök.

- Tudomásul kell vennünk, hogy ha minőségi sportot akarunk, akkor meg kell teremtenünk annak az anyagi, erkölcsi feltételeit is. Tisztességesen meg kell fizetni a versenyzőt, az edzőket, és sokkal többet kell áldozni az utánpótlásra."

Schmitt Pál emellett megköszönte az állam és a magáncégek támogatását, mert - mint mondta - ezek nélkül a százmilliók nélkül - még idáig sem juthattunk volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!